Ulkoministeriö järjestää kansainvälisen asiantuntijaseminaarin pienaseiden vientivalvonnasta

Tiedote 139/2004
2.6.2004


Ulkoasiainministeriö järjestää pienaseiden vientivalvonnan tehostamista käsittelevän kansainvälisen asiantuntijaseminaarin Königstedtin kartanossa Vantaalla 3.-4. kesäkuuta. Seminaariin osallistuu kolmisenkymmentä eri valtioiden, kansainvälisten järjestöjen ja kansalaisjärjestöjen edustajaa ja asiantuntijaa. Ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja käyttää Suomen pääpuheenvuoron seminaarissa torstaina.

Pienaseet ovat ensisijaisesti sotilaskäyttöön tarkoitettuja kevyitä tuliaseita. Pienaseiden hallitsematon leviäminen ja umpimähkäinen käyttö konflikteissa aiheuttaa suunnatonta kärsimystä ja horjuttaa yhteiskuntarakenteita etenkin kehitysmaissa. Maailmassa on runsaat 600 miljoonaa pienasetta. Joka vuosi pienaseilla surmataan konflikteissa noin 300 000 ihmistä. Uhreista valtaosa on siviilejä, varsinkin naisia ja lapsia.

Pienaseongelmaan yritetään puuttua monin tavoin. Laitonta asekauppaa on pyritty estämään mm. YK:n vuonna 2001 hyväksymällä toimintaohjelmalla. Suomen isännöimässä seminaarissa pohditaan uusia keinoja YK:n toimintaohjelman toimeenpanon edistämiseksi. Tämä edellyttää kokonaisvaltaista lähestymistapaa, jossa puututaan myös pienaseiden luvanvaraiseen kauppaan vientivalvontaa tehostamalla.

Seminaarissa on tarkoitus keskustella mm. kansainvälisen asevientisopimuksen laatimismahdollisuuksista. Tällaista sopimusta ajavat useat tunnetut kansainväliset kansalaisjärjestöt, kuten Amnesty International ja Saferworld. Suomi tukee pyrkimyksiä neuvotella ja sopia kansainvälisesti periaatteista, joilla pienaseiden viennin valvontaa tehostettaisiin maailmanlaajuisesti.

Lisätietoja: seminaarin puheenjohtaja, ulkoasiainneuvos Pasi Patokallio, puh. 1605 5098, ja lähetystöneuvos Erik Lundberg, ulkoasiainministeriön asevalvonnan yksikkö, puh. 1605 5584.









Ulkoministeri Erkki Tuomiojan puhe