Utrikesminister Tuomioja deltar i utrikesministermöte mellan Norden och afrikanska länder

Pressmeddelande 3/2006
9.1.2006


Utrikesminister Tuomioja deltar i det femte utrikesministermötet mellan Norden och tio afrikanska länder i Benin den 12-14 januari. Det senaste mötet hölls i Helsingfors i januari 2005. Mötet öppnas av republiken Benins president Mathieu Kérékou. På mötets agenda står bland annat mekanismer för fred och säkerhet i Afrika, frågor som berör demokrati, mänskliga rättigheter och god samhällsstyrning, förhindrande av konflikter och mekanismen för inbördes utvärdering som utvecklats av Nepad, The New Partnership for African Development.

I mötet deltar de nordiska länderna och Benin, Botswana, Ghana, Lesotho, Mali, Moçambique, Nigeria, Senegal, Sydafrika och Tanzania. Mötet ger utrikesministrarna en möjlighet till öppet åsiktsutbyte i frågor som intresserar de olika parterna. Finland utnyttjar diskussionernas resultat under sitt EU-ordförandeskap andra halvåret 2006, då Finland bland annat är ordförande för EU:s arbetsgrupp för Afrika.

I samband med mötet träffar utrikesminister Tuomioja även Tanzanias nya utrikesminister Asharose Migiro. Ministrarna diskuterar den aktuella situationen inom Helsingforsprocessen för jämlik och demokratisk globalisering som grundades på initiativ av Finland och Tanzania.

Närmare upplysningar: utrikesministerns specialmedarbetare Folke Sundman, tfn 09 1605 5016