Utrikesminister Tuomioja reser till Sydkaukasien

Pressmeddelande 74/2012
30.3.2012

Utrikesminister Erkki Tuomioja ska besöka Azerbajdzjan, Georgien och Armenien den 2–3 april.

Resans syfte är att visa Finlands stöd för de samhälleliga reformerna i regionens länder, diskutera möjligheterna att medla i de regionala konflikterna och höra ländernas egen syn på situationen i området. Finland söker också stöd för sin kandidatur till FN:s säkerhetsråd för perioden 2013–1014. Avsikten är också att föra fram Finlands insatser och målsättningar då det gäller fredsmäkling.

Under sin resa träffar minister Tuomioja ländernas politiska ledning, men också representanter för oppositionerna och för civilsamhället.

Besöket infaller under ett intressant inrikespolitiskt skede i de sydkaukasiska länderna. I Armenien hålls parlamentsval i maj, i Georgien i oktober och i alla tre länder är det presidentval 2013. Valen är en utmaning för de sydkaukasiska demokratierna i vardande och det internationella samfundet har högt ställda förväntningar då det gäller de stundande valen i Armenien och Georgien.

Armenien, Azerbajdzjan och Georgien hör till området för EU:s Östliga partnerskap. Partnerskapets syfte är att knyta länderna närmare den Europeiska unionen. Finland uppmuntrar Armenien, Azerbajdzjan och Georgien att dra full nytta av partnerskapets program och erbjuder sin kunnande för att förnya förvaltningen. Finland betonar gemensamma värderingar och enklare rörlighet över gränserna.

Finland vill också uppmuntra länderna att hitta nya och praktiska lösningar för att lösa de utdragna konflikterna i regionen. Både konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om Nagorno-Karabach och konflikterna i Abchazien och Sydossetien bromsar utvecklingen och skapar instabilitet i hela EU:s östliga grannskap. EU är medordförande tillsammans med OSSE och FN för de så kallade Genèvesamtalen om konflikten i Georgien. (FN:s representant i samtalen är ambassadör Antti Turunen.) Finland är medlem av OSSE:s Minskgrupp som söker en lösning på konflikten om Nagorno-Karabach.

Resan erbjuder en möjlighet att bekanta sig med Armenien, Azerbajdzjan och Georgien, men också att höra ländernas synpunkter på utvecklingen i grannländerna och i andra regioner. Grannskapet med Iran, Turkiet och Ryssland, läget i Mellanöstern och kolvätefyndigheterna i Kaspiska havet spelar en på många sätt avgörande roll för Sydkaukasiens utveckling.

De bilaterala relationerna mellan Finland och de sydkaukasiska länderna är goda men ytliga och den bilaterala handeln är tillvidare obetydlig. Finland genomför regionala samarbetsprojekt i Sydkaukasien inom ramarna för Initiativet för ett bredare Europa. Tyngdpunkten inom samarbetet ligger på säkerhet och hållbar utveckling.

Under sitt besök i Azerbajdzjan den 2 april ska minister Tuomioja bland annat träffa president Ilham Alijev, utrikesminister Elmar Mammadjarov och ordförande för Milli Maclis, det azeriska parlamentet, Oktaj Asadov. Förutom Azerbajdzjans inrikespolitiska läge och samarbetet med EU är Finland också intresserat av landets prioriteringar som tillfällig medlem i FN:s säkerhetsråd 2012–2013. Minister Tuomioja ska framföra en hälsning vid seminariet "Conflict, Resolution and Reconciliation in the Contemporary World" som arrangeras av det finländska Alexanderinstitutet och Center for Strategic Studies under the President of the Republic of Azerbaijan i Baku.

I Georgien den 3 april ska minister Tuomioja träffa bland annat utrikesminister Grigol Vashadze och återintegrationsminister Eka Tkeshelashvil samt besöka parlamentet. Att närma sig EU är ett centralt mål inom den georgiska utrikespolitiken och förhandlingarna om ett avtal med EU framskrider i rask takt.

Den 4 april i Armenien har minister Tuomioja möten med president Serzh Sarkissian, utrikesminister Eduard Nalbandjan, parlamentets talman Samvel Nikojan och representanter för de största partierna. Besöket infaller mitt under valkampanjen, valdagen är den 6 maj. I programmet ingår också ett besök i Armeniens diplomatakademi där minister Tuomioja håller ett tal om Finlands insatser för fredsmäkling.

För mera information: utrikessekreterare Leena Liski, tfn 040 158 5520, ministerns diplomatiska rådgivare Veikko Kiljunen, tfn 040 351 9526, och ministerns pressattaché Susanna Parkkonen, tfn 050 377 5601