Ulkoministeri Soini ulkoasiainneuvostoon Brysseliin

Ulkoministeri Soini ulkoasiainneuvostoon Brysseliin

EU:n ulkoasiainneuvosto kokoontuu Brysselissä 19. marraskuuta. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Timo Soini. Kokouksen aiheita ovat Ukraina, Keski-Aasia sekä Bosnia ja Hertsegovina. Ministereiden lounaskeskustelun aiheena on Jemenin tilanne. Kokouksen päättää ulko- ja puolustusministereiden yhteisistunto, jonka aiheena on puolustus ja turvallisuus.

Ukrainan osalta esillä ovat Itä-Ukrainan konflikti ja separatistialueella järjestetyt niin kutsutut vaalit, jotka ovat vastoin Minskin sopimuksia. Suomi vahvistaa täyden tukensa Ukrainan alueelliselle koskemattomuudelle. Lisäksi ulkoministerit keskustelevat Asovanmeren tilanteesta ja Ukrainan uudistuksista. Keskusteluissaan Keski-Aasiasta ulkoministerit käsittelevät alueen kehitystä ja sen tarjoamia uusia mahdollisuuksia. Tarkoituksena on valmistautua EU:n ja Keski-Aasian väliseen ministerikokoukseen. Bosnia ja Hertsegovinan suhteen ulkoministerit keskustelevat puolestaan maan poliittisesta tilanteesta ja suhteesta Euroopan unioniin lokakuun 2018 vaalien jälkeen.

Lounaskeskustelun aiheena on Jemenin yhä paheneva humanitaarinen tilanne. Suomi ilmaisee vahvan tukensa YK:n erityisedustaja Martin Griffithsin pyrkimyksille käynnistää poliittiset neuvottelut tilanteen parantamiseksi. Ulko- ja puolustusministereiden yhteisosuudessa käsitellään turvallisuus- ja puolustusyhteistyön etenemistä. EU:n siviilikriisinhallinta ottaa merkittävän askeleen eteenpäin, kun ministerit hyväksyvät sitä koskevia sitoumuksia, joilla pyritään kehittämään siviilikriisinhallinnan kapasiteetteja, nopeaa toimintaa sekä EU-toimijoiden välistä yhteistyötä.

Ulkoasiainneuvoston yhteydessä ministeri Timo Soini tapaa Saksan ulkoministeri Heiko Maasin. Kahdenvälisen tapaamisen aiheena on EU:n sisäinen yhteistyö Irakin turvapaikanhakijoiden palautuksissa.

Lisätietoja: Ulkoministerin erityisavustaja Riikka Taivassalo, puh. 046 923 4581 ja Eurooppa-kirjeenvaihtaja Matti Nissinen, puh. +358 295 351 780

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.