Ulkoministeri Haavisto Paasikivi-seurassa: Arvot ovat ulkopolitiikkamme ytimessä

Ulkoministeri Haavisto korosti ihmisoikeusperustaisen ulkopolitiikan merkitystä 27. marraskuuta Paasikivi-seuralle Helsingissä pitämässään puheessa.

Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan maailma on kovassa murroksessa, eikä Suomi voi olla sivustakatsojana. Geopolitiikan lisäksi myös aatteista ja ajatuksista käydään taistelua. Ulkoministerin mukaan meidän on huolehdittava siitä, että Suomen kaltaiselle maalle on elintilaa maailmassa, ja että meillä olisi ajattelutapaamme ja intressejämme ymmärtäviä kumppaneita.

”Arvopohjaisuus ja intressit voivat ulkopolitiikassa myös yhdistyä, ja näin itse koen ihmisoikeusperustaisuuden. Puolustamme sellaista maailmanjärjestystä, jossa meillä on liikkumatilaa, ja jossa itsellämmekin on mahdollista ylläpitää rauhaa, vakautta ja vaurautta”, Haavisto sanoo.

Hallitusohjelma kuvaa Suomen ulkopolitiikan arvopohjaksi ihmisoikeuksien, oikeusvaltioperiaatteen, demokratian, rauhan, vapauden, suvaitsevaisuuden ja tasa-arvon edistämistä. Arvopohja tulee heijastumaan myös hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa, jonka työstö alkoi tänä syksynä.

”Arvot eivät ole toimintamme jälkikirjoitus, vaan kaiken ytimessä. Meille tärkeitä arvoja saa ja pitää puolustaa. Pelipaikkoja kansainvälisen yhteistyön edistämiseksi kannattaa hakea aktiivisesti,” ulkoministeri Haavisto kertoo.

Lisätietoja: ulkoministerin erityisavustaja Joel Linnainmäki, puh. 040 500 5512.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi