Utrikesminister Erkki Tuomiojas uttalande om det franska valresultatet

Pressmeddelande 181/2005
30.5.2005



Det är beklagligt att fransmännen röstade nej till Europeiska unionens konstitutionella fördrag. Frankrikes "nej" är ett bakslag för det konstitutionella fördragets framtid, men det är ingen orsak att dra förhastade slutsatser. På basis av den kampanj som förts kan resultatet även tolkas så att fransmännen framför allt ville säga nej till frågor som Turkiets medlemskap eller tjänstedirektivet, som på inget sätt är beroende av det konstitutionella fördraget.

EU:s ordförandeland Luxemburgs statsminister Juncker har konstaterat att de övriga medlemsstaterna bör fortsätta sina ratificeringsförfaranden oberoende av resultatet i den franska folkomröstningen.

Även den finska regeringen anser att det är viktigt att gå vidare med ratificeringsprocessen. Vi har för avsikt att ännu under våren avlåta fördraget till riksdagen för behandling. Vi hoppas också att de andra medlemsländerna i EU går vidare med ratificeringsprocessen. Situationen kommer säkert även att utvärderas vid Europeiska rådet i juni.






EU