Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi Thaimaahan ja Kiinaan 23.-31. maaliskuuta 2000

Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi tekee 25. - 31.maaliskuuta vienninedistämisvierailun Kiinaan, joka painottuu ympäristö- ja energiasektorille. Vierailu alkaa Hongkongista ja jatkuu sieltä Shenzheniin ja Guangdongiin ja päättyy Pekingiin. Ministeri Sasin mukana matkustaa 18-jäseninen yritysjohtajavaltuuskunta.

Ministeri Sasin matka alkaa 23.3. Bangkokista, Thaimaasta, jossa hän osallistuu ulkoministeriön järjestämään Aasian aluekokoukseen. Tämänvuotisessa aluekokouksessa käsitellään mm. ulkoministeriön Aasia-strategian uudistamista. Aluekokouksen yhteydessä ministeri Sasi tapaa Thaimaan varapääministerin Supatchai Panitchpakdin.

Ministeri Sasi jatkaa 25.3. Bangkokista Hongkongiin, josta hän aloittaa kuuden päivän pituisen vierailunsa Kiinassa. Vierailun tavoitteena on edistää Suomen vientiä Kiinaan ja tutustua Kiinassa toimivien suomalaisyritysten markkinaolosuhteisiin. Vierailulla tehdään tunnetuksi suomalaisia energia- ja ympäristöalan yrityksiä ja esitellään niiden osaamista.

Hongkongissa ministeri Sasi tapaa Hongkongin talousasiainministerin, ympäristö- ja elintarvikeministerin ja kauppa- ja teollisuusministerin ja avaa kaupunkijätehuoltoa käsittelevän seminaarin. Hongkongista ministeri Sasi jatkaa Shenzheniin 26.3. ja tapaa siellä paikallisviranomaisia. Shenzhenistä ministeri Sasi siirtyy Guangzhouhun (aikaisemmin tunnettiin nimellä Kanton), jossa hän avaa Suomen ulkomaankauppaliiton Finpron uuden vientikeskuksen, joka on neljäs toimipiste Kiinassa.

Tiistaina 28.maaliskuuta ministeri Sasi jatkaa Pekingiin ja käy siellä viralliset keskustelut Kiinan ulkomaankauppaministeri Shi Guangshengin kanssa. Ministeri Sasi vierailee valtion talous- ja kauppakomissiossa ja tapaa siellä ministeri Sheng Huarenin. Sasi keskustee myös Kiinan ympäristönsuojeluvirastossa Kiinan ympäristöministerin kanssa. Sasilla on tapaaminen 29.3. Kiinan varapääministerin kanssa. Sasi avaa myös suomalaisten järjestämän energianhuoltoa ja kaupunkiympäristöä käsittelevän seminaarin Pekingissä.

Torstaina 30.3. Sasi vierailee Kiinan maa- ja metsätalousministeriössä ja siirtyy Tianjiniin sekä tutustuu siellä paikallisiin ympäristö-, kaukolämpö- ja sähkölaitoshankkeisiin. Perjantaina 31.3. ministeri Sasi tapaa vielä Kiinan kansallisen öljy-yhtiön johtoa ja palaa Suomeen iltapäivällä.

Suomen kauppavaihto Kiinan kanssa on ollut viime vuosina dynaamisessa kasvussa. Suomen vienti Kiinaan oli v. 1999 arvoltaan 5,7 mrd. markkaa, missä on tapahtunut hienoista tasaantumista (-15% verrattuna edellisvuoteen). Kiinan tuonti kasvoi 29% ja oli arvoltaan 4,1 mrd. markkaa. Päävientiartikkeleitamme olivat mm. koneet ja laitteet, joista telekommunikaatiotuotteita oli lähes puolet. Vuoden 1998 lopussa suomalaisten suorien investointien sijoituskanta Kiinassa oli arvoltaan noin 570 milj. markkaa.

Vientimme Hongkongiin oli 1999 n. 2,8 mrd. markkaa (muutosta -2% edellisvuoteen). Tuonti Hongkongista oli arvoltaan n.0,9 mrd markkaa (muutos -13%).