Utrikeshandelsminister Jari Vilén: Objektiva kriterier bör vara avgörande i förhandlingarna om EU-utvidgningen


"Det är viktigt för Finland att man i förhandlingarna om EUs utvidgning poängterar betydelsen av de objektiva kriterierna nu då förhandlingarna närmar sig sitt slut. Vid sidan av de egentliga förhandlingarna är det viktigt att man övervakar hur ansökarländerna uppfylelr sina förpliktelser. Desutom är det viktigt att ländernas reformpolitiken fortsätter, sade utrikeshandelsminister Jari Vilén i ett tal inför EU- och ansökarländernas ambassader på måndagen i Helsingfors.

Vilén ansåg att Spanien färska ordförandeperiod kommer att ha avgörande betydelse för slutfasen i utvidgningsförhandlingarna. "Under våren kommer man att behandla de svåraste, ur finansieringssynvinkel mest betydande kapilen: jordbruket, struktur- och regionpolitiken samt budgetärendena. Vi har också för avsikt att under Spaniens ordförandeskap nå beredningen av själva anslutningsavtalen".

Vilén sade att det i detta skede av förhandlingarna står klart att ansökarländernas största utmaning är skapandet av ett fungerande förvaltnings- och kontrollsystem. "Förhandlingarna har löpt väl och vi vet att många ännu öppna frågor relativt lätt kan lösas. Däremot får ansökarländerna ännu jobba hårt med att överföra EU-normerna på sin egen lagstiftning och dess verkställighet samt för att slutföra sin egen reformprocess", konstaterade Vilén.

Finishen i utvidgningsförhandlingarna beräknas infalla under Danmarks ordförandeskap nästa höst. "Läget idag utvisar att vi i bästa fall kan slutföra förhandlingarna med tio länder i slutet av 2002, vilket skulle lämna Bulgarien och Rumänien tillsvidare utanför EU. I Laeken beslöts att ,om så sker, bör man för de länder som man ännu förhandlar med göra upp ett checkat program samt öppna alla förhandlingskapitel under 2002. Egentliga beslut fattas uppenbart först i december i Köpenhamn", konstaterade Vilén.

"Utvidgningen av EU är definitivt även i Finlands och finländarnas intressen. Händelsena under de senaste decennierna har än en gång utvisat att upprätthållande av fred och stabilitet i Europa är ingen självklarhet. Att de länder som vi nu förhandlar med blir medlemmar av EU- förstärker respekten för människorättigheter och rättsstaten på vår kontinent, skapar välfärd och förstärker en hållbar utveckling", sade Vilén och påminde om att man inte kan poängera nog betydelsen av gemensamma regler och tillämpningen av dessa i ett allt större område.

"Det blir lättare att röra sig och klyftan i levnadsstandard mellan medlemsländer och ansökarländer utjämnas. Samtidigt förbättras förutsättningarna att bekämpa kriminalitet över gränserna, såsom även möjligheterna att effektivera skyddet och kontrollen av naturen i Europa", konstaterade minister Vilén.










EU
EU-jäsenyys