Utrikesministeriet beviljar ytterligare 7,5 miljoner euro för att hjälpa offren för katastrofen i Asien

Pressmeddelande 7/2005
6.1.2005


Utrikesministeriet har idag beslutat öka det humanitära biståndet till offren för flodvågskatastrofen i Sydostasien med 7,5 miljoner euro. Sammanlagt uppgår utrikesministeriets stöd till offren för vår tids största flodvågskatastrof nu till 12 miljoner euro. Det internationella samfundet hat inlett världshistoriens största biståndsinsats i Sydostasien i syfte att trygga basbehoven för ungefär fem miljoner nödställda människor.

Totalsumman för FN-organisationernas gemensamma vädjan av den 6 januari uppgår till 850 miljoner dollar. Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen IFRC:s uppdaterade vädjan uppgår till 59,1 miljoner dollar. Biståndet ges huvudsakligen i form av tillfälliga skydd, läkemedel, mat och rent vatten. På grund av det stora antalet skadade och risken för epidemier omfattar hjälpen även omfattande hälsovård.

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki bedömer att akut humanitärt bistånd kommer att behövas i ungefär ett halvt år. "Den verkliga utmaningen för det internationella samfundet är återuppbyggnadsskedet, där även Finland kommer att delta. Det krävs långsiktighet, eftersom återuppbyggnaden i de värst drabbade områdena, såsom Indonesien och Sri Lanka, kommer att ta upp till tio år", påpekar minister Lehtomäki.

Det bistånd på 7,5 miljoner euro som utrikesministeriet beslutat om kanaliseras genom följande organisationer: FRK/IFRC 2 miljoner euro, Världslivsmedelsprogrammet WFP 2 miljoner euro, UNICEF, WHO och Kyrkans utlandshjälp en miljon euro var, FIDA 300 000 euro och Rädda Barnen 200 000 euro.

Största delen av biståndet har allokerats till katastrofområdet i sin helhet. Kyrkans utlandshjälps biståndsverksamhet koncentrerar sig på att förbättra vattenförsörjningssituationen på Sumatra i Indonesien och Rädda Barnens program hjälper de barn i Indien som drabbats av katastrofen.

Närmare upplysningar: utvecklingssamarbetsrådet Leo Olasvirta, tfn (09) 160 56342, och attaché Eeva Dammert-Taube, tfn (09). 160 56345, utrikesministeriets enhet för humanitärt bistånd.











FN:s vädjan om stöd (global.finland.fi)(Linkki toiselle web-sivustolle.)