Tuomio suomalaisessa kuivarehualan tukien arvonlisäverovapautta koskevassa asiassa

Valtioneuvoston tiedotusyksikkö

Tiedote 228/2004
14.7.2004




Euroopan yhteisöjen tuomioistuin antaa torstaina 15. heinäkuuta tuomionsa Suomea vastaan nostetussa kuivarehualan tukien arvonlisäverotusta koskevassa rikkomusasiassa. Kyseessä on jäsenyysvelvoitteiden noudattamatta jättämistä koskeva kanne, jonka Euroopan yhteisöjen komissio on nostanut Suomea vastaan EY 226 artiklan nojalla. Komissio katsoo kanteessaan, että Suomi on jättänyt noudattamatta sille ns. kuudennen arvonlisäverodirektiivin 77/388/ETY perusteella kuuluvia velvoitteita.

Komission mukaan Suomi rikkoo kuudetta arvonlisäverodirektiiviä, koska Suomessa ei kanneta arvonlisäveroa eläinten ruokintaan tarkoitetun rehun kuivaamoille maksettavista tuista. Komissio katsoo, että kuivaamoille maksettava tuki on arvolisäverotuksessa rinnastettava kuivarehusta maksettavaan vastikkeeseen, koska se alentaa välittömästi kuivarehun hintaa.

Asian kirjallisessa vaiheessa ja yhteisöjen tuomioistuimessa 16.10.2003 järjestetyssä suullisessa käsittelyssä Suomi kiisti komission esittämät väitteet. Suomi katsoo, että kuivarehualan tuella on tarkoitus tukea kuivarehun tuotantoa kokonaisuudessaan. Kyseessä on näin ollen yleinen tuotantotuki, josta ei tule kantaa arvonlisäveroa.

Julkisasiamies Leendert A. Geelhoed ehdotti asiassa 23.11.2003 antamassaan ratkaisuehdotuksessa, että komission kanteet hylätään.

Tuomiot ja julkisasiamiesten antamat ratkaisuehdotukset ovat luettavissa internetistä yhteisöjen tuomioistuimen kotisivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Tuomiot tulevat kotisivuille yleensä niiden julistamispäivänä iltapäivän aikana. Asian numero on C-495/01.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Alice Guimaraes-Purokoski, ulkoasiainministeriö, p. (09) 1605 5714