Tuomio Natura-säännösten täytäntöönpanoa koskevassa asiassa

Valtioneuvoston tiedotusyksikkö
Tiedote 227/2004

14.7.2004




Euroopan yhteisöjen tuomioistuin antaa torstaina 15. heinäkuuta tuomion asiassa, joka koskee Natura-säännösten täytäntöönpanoa luonnonsuojelulaissa. Luonnonsuojelulakia on tuomioistuinkäsittelyn kuluessa muutettu, ja asiaa koskeva luonnonsuojelulain muutos on tullut voimaan 1.7.2004.

Komission kanteen mukaan Suomi ei ollut lainsäädännössään riittävällä oikeudellisella varmuudella edellyttänyt, että kaikki Natura-alueelle vaikuttavat hankkeet ja suunnitelmat arvioidaan luontodirektiivin 6 artiklan mukaisesti, ennen kuin niille myönnetään lupa. Kyse oli luonnonsuojelulain 65 §:ssä varatusta mahdollisuudesta arvioida tällaisen hankkeen vaikutukset YVA-lain mukaisen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn yhteydessä. Kanne koski ainoastaan lain sanamuotoa, ei sen soveltamista yksittäisiin tapauksiin.

Suomi on myöntänyt, että luonnonsuojelulaissa ei ollut riittävän selkeästi edellytetty, että kaikissa Natura-alueelle vaikuttavissa hankkeissa tehdään erillinen arviointi hankkeen vaikutuksista Natura-alueen valintaperusteena oleviin lajeihin ja luontotyyppeihin. Asia on selvennetty 1.7.2004 voimaan tulleessa luonnonsuojelulain 65 §:n muutoksessa.

Komissio aloitti asiassa rikkomusmenettelyn keväällä 2001. Luonnonsuojelulain muutosta koskeva hallituksen esitys annettiin eduskunnalle jo 21.11.2002, mutta esitys raukesi eduskunnan vaalikauden päätyttyä. Uusi hallituksen esitys annettiin eduskunnalle 18.9.2003. Esityksen käsittelyä hidastivat samassa yhteydessä tehdyt ns. liito-oravamuutokset.

Yhteisöjen tuomioistuimen tuomiot ovat luettavissa internetistä yhteisöjen tuomioistuimen verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Tuomiot tulevat kotisivuille yleensä niiden julistamispäivänä iltapäivän kuluessa. Asian numero on C-407/03.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Alice Guimaraes-Purokoski, ulkoasiainministeriö, p. (09) 1605 5714











EU
kansainvälinen oikeus