Suullinen käsittely konedirektiiviä koskevassa asiassa

Valtioneuvoston tiedotusyksikkö
Tiedote 11/2005

12.1.2005

Euroopan yhteisöjen tuomioistuimessa Luxemburgissa järjestetään torstaina 13. tammikuuta suullinen käsittely suomalaisessa ennakkoratkaisuasiassa. Kyseessä on korkeimman oikeuden esittämä ennakkoratkaisupyyntö oikeudenkäynnissä, joka koskee maahantuojalle asetettua vastuuta koneiden turvallisuudesta. Asian taustalla on työtapaturma, jossa työntekijä sai vakavia vammoja käyttäessään konetta. Kone oli valmistettu toisessa jäsenvaltiossa ja varustettu maahantuotaessa CE-merkinnällä.

Korkeimman oikeuden esittämät ennakkoratkaisukysymykset koskevat yhteisön konedirektiivin (98/37/EY) määräysten sekä tavaroiden vapaata liikkuvuutta koskevien EY 28 ja 30 artiklan tulkintaa. Korkein oikeus tiedustelee yhteisöjen tuomioistuimelta minkälaisia toiminta- tai valvontavelvollisuuksia kansallisessa lainsäädännössä voidaan asettaa koneen maahantuojalle. Konedirektiivissä säännellään pääasiassa vain koneen valmistajan vastuuta koneen turvallisuudesta.

Suomen hallitus katsoo, että jäsenvaltiot voivat edellyttää, että maahantuojat varmistavat luovuttamansa koneen olevan turvallisuuden kannalta konedirektiivin vaatimusten mukainen siten, kuin se oli markkinoille luovutettaessa. Jäsenvaltiot voivat myös rikos- ja siviilioikeudellisen vastuun uhalla edellyttää, että maahantuojat eivät toimita eteenpäin tuotteita, joiden he tietävät tai joiden heidän oman alansa ammattilaisina tulisi tietää olevan vaarallisia.

Seuraava vaihe tuomioistuinkäsittelyssä on julkisasiamiehen ratkaisuehdotus, jonka julkistamisajankohta ilmoitetaan erikseen.


Lisätietoja: EU-tuomioistuinasioiden johtaja Tuula Pynnä, ulkoasiainministeriö, p. (09) 1605 5709