Finland återkallade sin talan gällande digitala färdskrivare

Statsrådets informationsenhet

Pressmeddelande 230/2004
20.7.2004




Finland har återkallat den talan mot Europeiska gemenskapernas kommission som landet väckte i gemenskapernas förstainstansrätt den 1 juli 2004, eftersom Finland anser sig ha uppnått syftet med talan.

Enligt gemenskapens lagstiftning om färdskrivare vid vägtransporter skall obligatoriska digitala färdskrivare tas i bruk i lastbilar och bussar som registreras efter den 5 augusti 2004. Eftersom digitala färdskrivare inte ännu finns på marknaden i något medlemsland kan denna lagstiftning inte tillämpas. I denna situation borde kommissionen enligt lagstiftningen ha lagt fram ett förslag för rådet om förlängning av den tidsfrist som fastslagits för ibruktagandet av digitala färdskrivare.

I stället för att utarbeta ett förslag till rättsakt skickade kommissionen ett brev till medlemsstaterna, i vilket bl.a. meddelades att tidsfristen för ibruktagandet av digitala färdskrivare förlängs med ett år. Rättsverkan av de åtgärder som nämns i kommissionens brev är dock oklar, vilket skapar osäkerhet både hos myndigheterna i medlemsstaterna och hos de olika aktörerna inom branschen.

Finland skickade den 21 maj 2004 ett brev till kommissionen, i vilket kommissionen uppmanades att för rådet lägga fram ett förslag om förlängning av tidsfristen för ibruktagandet av digitala färdskrivare.

Dessutom väckte Finland den 1 juli 2004 en talan där landet framförde att kommissionen i strid med gemenskapslagstiftningen underlåtit att för rådet lägga fram ett förslag om förlängning av tidsfristen för ibruktagandet av digitala färdskrivare. Finland meddelade sig vara berett att omedelbart återkalla talan ifall ärendet åtgärdas genom lagstiftning.

Till förslaget till en förordning som gäller social lagstiftning om vägtransporter fogades i rådet (transport) i juni 2004 en artikel genom vilken tidsfristen för ibruktagandet av digitala färdskrivare förlängdes till den 5 augusti 2005.

I sitt brev av den 12 juli 2004 meddelade kommissionen att den förbinder sig till denna tidsfrist. Finland ansåg sig genom detta brev ha fått tillräcklig försäkran om att kommissionen förbinder sig att stöda förslaget när lagstiftningsförfarandet fortskrider.

Ytterligare information: lagstiftningsrådet Alice Guimaraes-Purokoski, utrikesministeriet, tfn (09) 160 55714 och äldre regeringssekreterare Jorma Hörkkö, kommunikationsministeriet, tfn (09) 1602 8503















EU