Finland deltar i Partnerskap för fred-övning i bekämpning av bioterrorism

Pressmeddelande 39/2006
16.2.2006


Finland deltar i övningen Green Cloud inom ramen för Natos Partnerskap för fred i Bryssel den 20-21 februari. Green Cloud är en övning i civil beredskap för att hantera följderna av biologisk terrorism.

Övningens scenario är en situation där ett kryssningsfartyg besöker hamnar i flera länder kring Nordsjön och Östersjön och avsiktligt sprider en allvarlig smittsam sjukdom. Övningen genomförs som en fiktiv stabsövning. Inga beredskapssystem aktiveras i övningen och nationella experter genomför den i Natos högkvarter.

De tidigare civila beredskapsövningarna inom Partnerskapet för fred har varit fältövningar där även Finland deltagit. Årets övning är den första som av kostnadsskäl genomförs som stabsövning enligt ett program för civila övningar som antogs 2005. Andra partnerskapsländer som deltar i övningen är bland annat Sverige, Österrike och Schweiz.

Närmare upplysningar: specialsakkunnig Tiina Peltola-Lampi, Finlands representation vid Nato, tfn +322 706 2116, säkerhetsdirektör Rauli Parmes, kommunikationsministeriet, tfn 040 506 5266, och i fråga om partnerskapet för fred ambassadrådet Pirjo Tulokas, utrikesministeriets enhet för säkerhetspolitik, tfn 09 1605 5322







NATO