Suomi laajentaa viisumihakemusten vastaanottoa Venäjällä

Suomi laajentaa viisumihakemusten vastaanottoa Venäjällä 1.10. alkaen. Kyseisestä päivämäärästä lähtien Suomen viisumikeskukset Venäjällä alkavat ottaa vastaan viisumihakemuksia liikematkailijoita sekä kaikilta niiltä hakijoilta, joiden Suomen myöntämä vähintään kahden vuoden Schengen-monikertaviisumi on umpeutunut.

Hakemuksia otetaan edelleen vastaan myös kaikilta muilta tähän mennessä hyväksytyiltä erityisryhmiltä. Kaikki uudet viisumihakemukset otetaan vastaan ainoastaan ajanvarauksella.

Viisumihakemusten vastaanoton lisääminen ei muuta Suomen maahantulorajoitusten voimassaoloa. Maahantulorajoitusten muuttamisesta ei ole tehty päätöksiä. Jokaiselta viisuminhakijoilta edellytetään allekirjoitettavaa dokumenttia, jossa hän sitoutuu varmistamaan maahantulon edellytysten olemassaolon ja ymmärtää, ettei myönnetty viisumi takaa Suomeen pääsyä. Maahantulon rajoituksista päättää Suomen hallitus Euroopan unionin suositusten mukaisesti. Tarkemmat tiedot rajan ylittämiseen hyväksytyistä erityisryhmistä on julkaistu Suomen rajaviranomaisten kotisivuilla.(Linkki toiselle web-sivustolle.) Suomeen saapuvien matkustajien on noudatettava Suomen terveysviranomaisten suosituksia. Myös Venäjän rajaviranomaisilla on voimassa olevia rajan ylittämiseen liittyviä rajoituksia.

Pandemian aikana on mennyt umpeen arviolta yli puoli miljoonaa Suomen Venäjällä myöntämää Schengen-viisumia. Laajentamalla viisumihakemusten vastaanottoa Venäjällä, Suomen ulkoministeriö haluaa tarjota, kuten useat muut Schengen-maat, mahdollisuuden uusia viisuminsa sellaisille henkilöille, joiden viisumi on mennyt umpeen. Tällä halutaan myös ehkäistä mahdollisten rajaliikenteen rajoitusten muutosten synnyttämää hakemusten ruuhkautumista. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole tiedossa, koska rajoituksiin on tulossa muutoksia.

Ennen koronapandemiaa Suomi oli suurin Schengen-viisumien myöntäjä Venäjällä ja Suomi oli yksi venäläisten suosituimmista matkakohteista. Vuonna 2019 Suomi myönsi Venäjällä yhteensä 790 000 Schengen-viisumia. Samana vuonna venäläiset tekivät Suomeen yhteensä 3,7 miljoonaa matkaa.

 

Lisätietoja:

Anna Kotaviita
Lehdistö- ja kulttuurivirkamies
anna.kotaviita@formin.fi
+7 (921) 742 6733