Finland och Australien avtalade om semesterjobb för ungdomar

Utrikesminister Erkki Tuomioja och Australiens immigrationsminister Philip Ruddock undertecknade måndagen den 29 april ett samarbetsprotokoll om semesterjobb för ungdomar. Protokollet träder i kraft i början av maj.

Avtalet underlättar 18-30-åriga finländska ungdomar att bekanta sig med kulturen och samhällslivet i Australien. De unga kan med tidsbundet uppehållstillstånd vistas i Australien i maximum ett år, i första hand i semestersyfte. För att dryga ut resekassan har ungdomarna rätt att ta tillfälliga jobb utan särskilt arbetstillstånd. Motsvarande arrangemang gäller för de australiensiska ungdomar som kommer till Finland.

Eftersom finländare i stora mängder reser til Australien och Nya Zeeland, ämnar Finland sluta ett liknande avtal med Nya Zeeland. Finlands förslag till protokoll granskas för tillfället av myndigheterna i Nya Zeeland.




Memorandum of understanding (avautuu uuteen ikkunaan) (PDF 12 kt)
Memorandum of Understanding between the government of Finland and the government of Australia relating to working holiday makers (29 th of April 2002)

Protokollet 29.4.2002 (avautuu uuteen ikkunaan) (på finska, PDF 12 kt)


Ytterligare information:
Pass- och visumärenden, tel. (09) 16005, e-post: visas.passports@formin.fi