Finland ger humanitärt bistånd för att hjälpa barn i Centralafrikanska republiken

Pressmeddelande 255/2013
5.12.2013

Genom beslut av utvecklingsminister Pekka Haavisto beviljar utrikesministeriet en miljon euro i humanitärt bistånd till offren för krisen i Centralafrikanska republiken. Biståndet levereras genom FN:s barnfond UNICEF.

”Situationen i Centralafrikanska republiken är mycket allvarlig. De statliga strukturerna har rasat, våldet mellan olika grupperingar har trappats upp och den humanitära situationen är alarmerande”, konstaterar utvecklingsminister Haavisto.

Folket, som längre lidit av den utdragna politiska instabiliteten och den väpnade konflikten, behöver trygghet, mat och hälsovård. Våld, arresteringar, avrättningar och brottslighet har ökat, människors möjlighet till en utkomst har försämrats och landets infrastruktur har till stora delar förstörts. Enligt de senaste siffrorna är redan hälften av befolkningen, det vill säga 2,3 miljoner människor, i behov av humanitärt bistånd.

I och med att den humanitära situationen försämrats har FN höjt sin vädjan om bistånd från 129 miljoner US-dollar till 195 miljoner dollar. Av summan har man vid slutet av november samlat ihop 44 procent, vilket gör Centralafrikanska republiken till en av de mest underfinansierade mottagarna för humanitärt bistånd.

”I den här situationen är barnen i en särskilt utsatt position. Många skolor har redan hållit stängt i nästan ett år och det finns rapporter om omfattande användning av barnsoldater. Det finns ett enormt behov av UNICEF:s insats”, säger minister Haavisto.

UNICEF använder Finlands medel till sin nödhjälpsinsats där det ingår bland annat mathjälp till under femåriga barn, vatten- och sanitetstjänster, en vaccinationskampanj för barn, grundläggande hälsovård, psykosocialt stöd och undervisning.

För mera information: enhetschef Anna Gebremedhin, enheten för humanitärt bistånd, tfn +358 40 583 0149, och utvecklingsministerns pressattaché Milma Kettunen, tfn 040 522 9869