Suomen ja Venäjän hallitusten välisen taloudellisen yhteistyökomission 6. kokous Moskovassa


Suomen ja Venäjän hallitusten välisen talouskomission kuudes kokous pidetään Moskovassa 13.-14. toukokuuta. Suomen valtuuskuntaa johtaa liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasi ja Venäjän puheenjohtajana toimii taloudellisen kehityksen ja kaupan ministeri German Gref.

Talouskomission asialistalla on mm. kahdenvälinen kauppa ja taloudellinen yhteistyö, energia, tulliyhteistyö, liikenne, standardisointi ja sertifiointi, ympäristönsuojelu, velkakonversio, laivanrakennus ja metsäyhteistyö.

Ennen Moskovan kokousta ministeri Sasi vierailee Vologdan alueella 13. toukokuuta ja tutustuu alueen tarjoamiin yhteistyömahdollisuuksiin, erityisesti metsäteollisuuden alalla. Ministeri Sasi vierailee myös alueen suurimmassa Severstal-yrityksessä, joka on Venäjän suurimpia terästehtaita.

Moskovassa maaliskuussa pidetyssä metsähuippukokouksessa esitettiin perustettavaksi talouskomission alaisuuteen korkean tason metsätyöryhmä, josta tehdään muodollinen päätös tässä kokouksessa. Työryhmän puheenjohtajina toimivat kansliapäällikkö Jarmo Vaittinen maa- ja metsätalousministeriöstä ja Venäjän teollisuus-, tiede- ja teknologiaministeriön varaministeri Sergei Mitin. Talouskomission alaisuudessa toimii yhteensä 10 alatyöryhmää seuraavilla aloilla: kauppa, liikenne, tulli, standardisointi ja sertifiointi, energia, investoinnit, rahoitus, metsä, yrittäjyyden PKT-ryhmä sekä laivarakennus ja -korjaus.

Suomen ja Venäjän välinen kauppa on viime vuosina ollut voimakkaassa kasvussa. Venäjä oli vuoden 2001 tilastojen perusteella Suomen viidenneksi tärkein vientikohde ja kolmanneksi tärkein tuontimaa. Vuonna 2001 Suomen tuonti Venäjältä oli noin 3,4 miljardia euroa ja Suomen vienti Venäjälle noin 2,8 miljardia euroa. Vienti kasvoi vuoteen 2000 verrattuna 28 prosenttia, kun taas tuonti laski noin prosentin. Tammikuussa 2002 vienti Venäjälle kohosi 38 prosenttia edellisvuoden tammikuun vientiä suuremmaksi. Suomen kauppavaihto Venäjän kanssa on alijäämäistä.

Lisätietoja: lähetystöneuvos Timo Kienanen, Venäjä-yksikkö/UM, puh. 160 55616 tai 040-8246325.

TOIMITUKSILLE TIEDOKSI:

Ministeri Sasin ja ministeri Grefin yhteinen lehdistötilaisuus pidetään tiistaina 14. toukokuuta klo 15.15 - 16.00 Moskovassa hotelli Presidentissä, osoite Ul. Bolshaja Yakimanka 24, puhelin 2393800.














Venäjä
ympäristö
ympäristönsuojelu