Överenskommelse om semesterjobb för unga mellan Finland och Nya Zeeland träder i kraft i augusti

Pressmeddelande 154/2004
9.7.2004


Överenskommelsen om ett system med semesterjobb för unga som undertecknades av handels- och industriminister Mauri Pekkarinen och Nya Zeelands minister för ekonomisk utveckling i april träder i kraft den 1 augusti.

Systemet gör det lättare för finska ungdomar mellan 18 och 30 år att bekanta sig med kulturen och samhällslivet i Nya Zeeland. Ungdomarna kan vistas i Nya Zeeland med ett tidsbundet arbetstillstånd under högst ett år, i första hand i semestersyfte. För att dryga ut reskassan har ungdomarna rätt att ta tillfälliga jobb utan särskilt arbetstillstånd. Motsvarande arrangemang gäller för nyzeeländska ungdomar som kommer till Finland.

Ett likadant samarbetsprotokoll ingicks med Australien i april 2002 och det trädde i kraft den 1 maj 2002.

Finländska ungdomar som är intresserade av ett tidsbundet arbetstillstånd kan kontakta närmaste nyzeeländska ambassad, som finns i Haag. Beskickningarnas kontaktuppgifter finns på utrikesministeriets webbsidor, under Beskickningar. Även avtalstexten på finska och engelska finns att tillgå på webbplatsen.

Närmare upplysningar: utrikessekreterare Ann-Christine Krank, pass- och visumenheten, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5219.