Suomen Barents-puheenjohtajuuskauden kokouksessa Kuusamossa valmistellaan Barentsin vihreän siirtymän strategiaa

Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan, Islannin ja EU:n vastuuvirkamiehet kokoontuvat 30.–31.5. Kuusamon Rukalla suurlähettiläs Jari Vilénin johdolla sopimaan Barents-yhteistyön jatkoaskelista Suomen puheenjohtajuuskaudella.

Suomi jatkaa puheenjohtajuutta aiemmin sovituin painotuksin keskittyen kestävään kehitykseen, ihmisten välisiin kontakteihin sekä liikenteeseen ja logistiikkaan. Yhteistyö painottuu Suomen, Ruotsin ja Norjan väliseen toimintaan pohjoisissa maakunnissa.

Kokouksen yhteydessä järjestettävässä konferenssissa on tarkoitus käynnistää Barentsin alueen vihreän siirtymän strategiatyö. Strategia kokoaa Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisten alueiden olemassa olevat kansalliset ja alueelliset suunnitelmat yhden kokonaisuuden alle pyrkien löytämään niistä juuri pohjoisimpien alueiden erityistarpeita palvelevat synergiaedut. Tilaisuuden avauspuheenvuorot pitävät valtioneuvoston kanslian valtiosihteeri Henrik Haapajärvi ja Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja Heidi Hautala.

Vuonna 1993 perustetun Barentsin euroarktisen neuvoston tavoitteena on vakauden ja kestävän kehityksen edistäminen Barentsin alueella. Neuvoston jäseniä ovat Pohjoismaat, Venäjä ja EU. 

Venäjän Ukrainaan tekemän laittoman hyökkäyksen seurauksena jäsenmaat ja EU ovat päättäneet keskeyttää Barents-yhteistyön Venäjän kanssa. 

Lisätietoa