Finländare som vistas i nordvästra Ryssland uppmanas fortfarande till försiktighet Inrikesministeriets satellitbild visar brandläget i närområdena den 14 augusti klockan 14.00. I bilden har bränder som brutit ut sedan den 7 augusti märkts med grönt och bränder som brutit ut under det senaste dygnet med rött.

Pressmeddelande 294/2006
14.8.2006

Skogs- och markbränderna fortsätter på Ryska federationens område. Sammanlagt pågår 324 bränder, varav merparten i nordvästra Ryssland. Finländare som vistas i nordvästra Ryssland uppmanas till försiktighet. Brandläget är svårast i distrikten Viborg och Kingissepp. I dessa regioner råder undantagstillstånd. De ryska myndigheterna har dessutom förbjudit vistelse i skogsområden i Leningradregionen och Karelska republiken.

Under de senaste dagarna har 140 bränder konstaterats i Leningradregionen och 119 bränder i Karelska republiken. Fyra stora skogsbränder pågår i Leningradregionen och en i Karelska republiken. I Murmanskområdet härjar inga bränder i närheten av bebodda områden. Särskilt problematiska är bränderna i torvmossar, som är svåra att släcka.

I området Vaalimaa-S:t Petersburg pågår flera små skogs- och markbränder, bland annat i området mellan Siestarjoki och Terijoki, som administrativt tillhör staden S:t Petersburg. Riksvägen Vaalimaa-S:t Petersburg är ställvis insvept i tjock rök. Röken på vägen kan skymma sikten och orsaka andningsproblem hos sjuka människor. Röken har tills vidare inte orsakat olägenheter i staden S:t Petersburg.

För tillfället pågår inga stora bränder i närheten av den finska gränsen.

Närmare upplysningar: utrikessekreterare Marja Liivala, utrikesministeriets Rysslandsenhet, tfn 09 1605 5652

Läget den 15 augusti: Fortsatta skogsbränder i nordvästra Ryssland

S:t Petersburg: resemeddelande

metsäpalot