Libanesiska krigsflyktingars återkomst en utmaning för den humanitära biståndsverksamheten

Pressmeddelande 296/2006
16.8.2006

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki avslutade sin tre dagar långa resa i Libanon som representant för EU:s ordförandeland onsdagen den 16 augusti. Lehtomäki, som besökte landet med EU-kommissionären för utveckling och humanitärt bistånd Louis Michel, bekantade sig på onsdagen med verksamheten vid Världslivsmedelsprogrammet WFP:s distributionscentrum och det allmänna läget i Beiruts närområden. "Efter att vapenvilan trädde i kraft på måndag morgon har tiotusentals libaneser börjat återvända till sina hem. Återkomstens omfattning och hastighet har överraskat alla aktörer och innebär en massiv utmaning för givarorganisationerna som skall möta de förändrade behoven. Handlingens tid är inne. FN och EU måste kunna effektivera sin verksamhet för att säkra stabila förhållanden", konstaterar Lehtomäki.

I Beirut träffade Lehtomäki premiärminister Fouad Siniora, socialminister Nayla Mouawad och premiärministerns rådgivare Nabil Jisr, som förbereder återuppbyggnadsarbetet.

Lehtomäki framhöll för Siniora att det vid sidan om en lösning på situationen i Libanon är viktigt att arbeta för en övergripande fredslösning i Mellanöstern. Siniora bekräftade att regeringen förbinder sig att verkställa FN:s säkerhetsråds resolution 1701. Leveransen av humanitärt bistånd och planeringen av återuppbyggnaden är också i full gång och verksamheten behöver det internationella samfundets hjälp. Lehtomäki och Michel konstaterade att EU är Libanons partner i denna process. Flera medlemsländer är dessutom redo att delta i Unifils operation.

Enligt socialminister Mouawad har människors vilja att återvända hem så fort krigshandlingarna upphört överraskat även landets myndigheter. Behovet av humanitärt bistånd och återuppbyggnad är ännu outrett särskilt för södra Libanons del.

Ett möte med internationella biståndsorganisationer och lokala frivilligorganisationer underströk de lokala aktörernas aktiva och viktiga roll sedan konflikten bröt ut. Den omedelbara utmaningen är nu att bygga bostäder och skydd för libaneserna som återvänder hem.

Lehtomäki diskuterade situationen i Libanon även med representanter för lokala ungdomsorganisationer.

Närmare upplysningar: ministerns pressattaché Pirjo-Liisa Heikkilä, tfn 09 1605 5356