Utredningsman Wallin: Anställ bärplockarna och beskatta löneinkomsterna

Arbets- och näringsministeriet
Meddelande
14.3.2014

Utredningsman Markku Wallin, som har kartlagt skogsbärsplockarnas arbetsförhållanden, föreslår att bärplockarna och de företag som köper bär ingår arbetsavtal och att arbetet utförs i ett anställningsförhållande.

I nuläget anses bärplockarna inte arbeta i anställningsförhållande och inte heller som företagare. Årligen kommer över 4 000 bärplockare till Finland, största delen från Thailand.

− Det finns skäl att förtydliga bärplockarnas juridiska ställning, eftersom de utsätts för stora risker och har en svag ställning, anser Wallin. Det förändrade läget beror på tre faktorer: behovet att minska de problem som förekommit i bärplockarnas förhållanden, den förbättrade informationen under de senaste åren om de faktorer som påverkar bärplockarnas ställning och säsongsarbetsdirektivet, som nyligen antogs av EU och fyller en lucka i lagstiftningen.

Om bärplockningen utförs enligt arbetsavtal, ska hela den finska arbetslagstiftningen tillämpas på bärplockarna, om inget undantag från tillämpningen föreskrivs i lag. De bärplockare som står i anställningsförhållande beskattas för löneinkomst, enligt en låg procentsats för säsongsarbete.  Anställningsförhållande skulle också innebära att bärplockarna omfattades av lönegarantin.

–  I anställningsförhållande skulle bärplockarna jämställas med de plockare som arbetar som anställda i trädgårdar och på bärgårdar och som kan arbeta för flera arbetsgivare samtidigt eller efter varandra. I Sverige har bärplockning som utförts i anställningsförhållande fortfarande varit lönsamt för bärköparna, säger Wallin. Ett annat juridiskt medel, dvs. en speciallag, betraktar utredningsmannen som ett möjligt, men sämre alternativ. 

Utredningsmannen fäster dessutom uppmärksamhet vid den låga förädlingsgraden inom bärbranschen i Finland. − De finländska skogsbärens internationella image bör förbättras genom marknadsföring och man bör utveckla nya specialprodukter inom livsmedelsbranschen och hälso- och skönhetsvården, konstaterar Wallin. För närvarande säljs bär t.ex. till Japan för vidareförädling.

Den 7 oktober 2013 bad arbets- och näringsministeriet och utrikesministeriet avdelningschef Markku Wallin att utarbeta förslag för att avhjälpa missförhållandena i samband med utländska bärplockare.

Under utredningsarbetet hörde Wallin representanter för arbetsmarknadsorganisationerna, livsmedelsindustrin, myndigheterna, bärplockarorganisationerna och de berörda ambassaderna, bärplockarna samt finländska och internationella experter och organisationer, såsom IOM och ILO samt de thailändska myndigheterna.  Utredningsmannen hade i sitt arbete en stödgrupp, som bestod av sakkunniga från utrikesministeriet, arbets- och näringsministeriet, inrikesministeriet, social- och hälsovårdsministeriet samt miljöministeriet.

Utredningsarbetet Förslag till åtgärdande av missförhållanden i utländska skogbärblockades situation (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)kan läsas på arbets- och näringsministeriets webbplats.

Ytterligare upplysningar:
utredningsman, avdelningschef Markku Wallin, ANM, tfn 050 396 0002

elinkeinot