Sju konstnärer deltar i formgivningstävling för teknologipris


Pressmeddelande 30/2004
3.2.2004


I Finland utdelas nästa år världens största teknologipris, Millennium-teknologipriset. Utöver en miljon euro får pristagaren även ett prisföremål.

Planerna är att ett konstverk som grundar sig på samma idé som prisföremålet skall kunna placeras på ett synligt ställe i huvudstadsregionen som en bestående symbol för teknologipriset.

Sju meriterade finländska formgivare och konstnärer har inbjudits att delta i formgivningstävlingen för prisföremålet och konstverket. Dessa har valts i samarbete mellan Stiftelsen Finlands teknologipris och Konstindustriella högskolan.

Bildhuggare Helena Hietanen är känd för att förnya formspråket inom bildhuggarkonsten genom att kombinera nya och traditionella arbetsmetoder. Formgivaren Harri Koskinen är känd för att kunna arbeta i många olika material och som en av de internationellt sett intressantaste finländska formgivarna för tillfället.

Industriformgivaren Eero Miettinen, som för närvarande är direktör för Nokias formgivningskommitté, är expert i samverkan mellan teknologi och formgivning. Formgivaren Antti Salminen är känd som en orädd användare av stål i sin konst. Han arbetar med att finna och utveckla nya planerings- och produktionsmetoder.

Formgivaren Markku Salo är en modig och experimentell glasformgivare, vars serieproducerade föremål kännetecknas av en återhållsam funktionalitet, okonstlad skönhet och funktion på produktionens villkor. I industriformgivaren Olli Tamminens produktion ingår smycken, unika möbler, armaturer och skulpturer i naturmaterial. Ari Tenhunen, som arbetar som grafisk designer vid Pan Design, har planerat Millennium-teknologiprisets logo.

Prisföremålets formgivare offentliggörs den 29 mars 2004.

Jaakko Ihamuotila Tävlingsjuryn leds av ordföranden för Stiftelsen Finlands teknologipris, bergsrådet Jaakko Ihamuotila. I juryn ingår vice ordföranden för Stiftelsen Finlands teknologipris, professor emeritus Johan Gullichsen, biträdande stadsdirektören för Helsingfors stadsplanerings- och fastighetsväsende, doktor Pekka Korpinen, Konstindustriella högskolans rektor, professor Yrjö Sotamaa och en konstnärsmedlem. Konstnärsmedlemmen utses av de tävlande.

78 kandidater från fyra världsdelar tävlar om Millennium-teknologipriset för 2004. Pristagaren offentliggörs den 15 april kl. 9.00 vid Dipoli i Otnäs. Priset på en miljon euro utdelas den 15 juni i Finlandiahuset.

Närmare upplysningar: Stiftelsen Finlands teknologipris ombud Ossi Kokkonen, mobiltfn 050 644 16, och Stiftelsen Finlands teknologipris informatör Tytti Nahi, mobiltfn 041 577 6845




















Världens största teknologipris utmanar beslutsfattarna till diskussion