Uttalande från ordförandeskapet på Europeiska unionens vägnar om yttrandefrihet i Iran

Pressmeddelande 262/2006
27.7.2006

Europeiska unionen uttrycker sin allvarliga oro över den försämrade situationen för yttrandefriheten och människorättsförsvararnas ställning i Iran. EU uppmanar Iran att fullgöra sina skyldigheter när det gäller de mänskliga rättigheterna, särskilt de som ingår i den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter, som föreskriver att var och en skall ha rätt till yttrandefrihet, och den internationella konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter, som garanterar rätten att bilda fackföreningar och att bli medlem i dessa. Trots dessa internationella skyldigheter har EU med oro noterat ett antal nyligen inträffade fall där människorättsförsvarare, inklusive advokater och demonstranter för arbetstagares rättigheter, gripits eller dömts till långvariga fängelsestraff som en följd av att de fredligt utövat sina rättigheter.

Enligt information som mottagits har Abdolfattah Soltani, en framstående advokat inom området mänskliga rättigheter, dömts till ett femårigt fängelsestraff och fem års förlust av sina medborgerliga rättigheter på grund av att han avslöjat hemlig information och offentliggjort regimkritisk propaganda. Domen avkunnades av en revolutionär brottsdomstol bakom stängda dörrar. EU erkänner bara rättsliga avgöranden efter en rättvis och offentlig rättegång som genomförs av en oavhängig och oberoende domstol inrättad enligt lag. Ali Akbar Mousavi Khoeiniha, en tidigare medlem av Majlis, greps under en demonstration till stöd för kvinnors rättigheter den 12 juni och sitter fortfarande isolerad och, enligt rapporter, utan riktig tillgång till rättsligt biträde och med dålig hälsa. Två advokater Farshid Yadollahi och Omid Behrouzi, som arbetade med MR fall för Sufis i Qom, har nu själva dömts till ett år i fängelse, 74 piskrapp och böter. EU har dessutom fått information om att nio demonstranter för arbetstagares rättigheter nyligen gripits i Teheran i samband med en fredlig demonstration för att de påståtts ha stört allmän ordning. EU uppmanar Iran att upphöra med bestraffning av enskilda personer som fredligt utövar sina rättigheter som de garanteras i internationella överenskommelser om mänskliga rättigheter, inklusive rätten till yttrandefrihet.

De anslutande länderna Bulgarien och Rumänien, kandidatländerna Turkiet och Kroatien* och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien*, de potentiella kandidatländerna i stabiliserings  och associeringsprocessen Albanien, Bosnien och Hercegovina, samt Serbien, Efta  och EES länderna Island, Liechtenstein och Norge liksom Ukraina och Republiken Moldavien ansluter sig till detta uttalande.

* Kroatien och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien omfattas även fortsättningsvis av stabiliserings  och associeringsprocessen.