Natos toppmöte och fredsbevarande uppe i utrikes- och säkerhetspolitiska utskottet

Statsrådets informationsenhet
Pressmeddelande 191/2004
11.6.2004



Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska utskott behandlade fredagen den 11 juni Natos kommande toppmöte i Istanbul och Finlands deltagande i de fredsbevarande operationerna i Sudan samt Etiopien och Eritrea.

Natos toppmöte arrangeras den 28-29 juni 2004 i Istanbul. Förutom Nato-rådets (NAC) toppmöte sammanträder även stats- eller regeringscheferna i det Euroatlantiska partnerskapsrådet (EAPC) i Istanbul. I detta möte deltar även Finland. Vid sitt möte i Istanbul behandlar EAPC aktuella krishanteringsfrågor, bl.a. situationen i Afghanistan och framtidsutsikterna för Natos Partnerskap för fred.

Sudans regering och befrielserörelsen SPLM undertecknade den 27 maj ett ramavtal om fred. Avsikten är att det slutliga fredsavtalet undertecknas under de närmaste månaderna. Finland planerar att sända 4 stabsofficerare till FN:s kommande fredsbevarande operation. Det finländska fredsbevarande FN-kompaniet (198 personer) i Etiopien och Eritrea kommer i enlighet med ett tidigare beslut att sändas hem den 15 december 2004. Sju finländska militära observatörer stannar kvar på området.

Mötet dryftade dessutom situationen i Irak och ILO:s rapport om globaliseringens sociala dimension.

Ytterligare information: avdelningschef Markus Lyra, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5032









Finlands delegationen till toppmötet för Euro-atlantiska partnerskapsrådet (EAPC)(Linkki toiselle web-sivustolle.)

EU
NATO
YK
kriisinhallinta
ulko- ja turvallisuuspolitiikka