Minister Väyrynen: Utvecklingssamarbetet har allmänhetens starka stöd

Pressmeddelande 195/2009
16.7.2009

Minister Paavo Väyrynen. Foto: Milma Kettunen Minister Paavo Väyrynen. Foto: Milma Kettunen

Enligt utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen har utvecklingssamarbetet ett starkt stöd bland allmänheten. Det är den enda slutsatsen man kan dra av den årliga biståndsgallup som offentliggjordes under SuomiAreena i Björneborg den 16 juli. Enligt undersökningen har det inte skett några större förändringar i åsikterna om utvecklingssamarbetets betydelse och anslagsnivån jämfört med de senaste åren.

"Att mer än 80 procent av de tillfrågade anser att utvecklingspolitiken och -samarbetet är viktiga eller minst relativt viktiga och att nästan 90 procent anser att biståndsanslaget ska bevaras åtminstone på nuvarande nivå kan i dagens ekonomiska situation anses vara ett beaktansvärt resultat. Det är ett tecken på finländarnas starka ansvarskänsla när det gäller att hjälpa dem som har en svagare ställning än vi", konstaterade Väyrynen.

Ministern tror att en viktig faktor bakom det starka stödet för utvecklingssamarbetet är att det finländska utvecklingssamarbetet anses effektivt och resultatrikt. De enstaka negativa nyheterna som framkommit på sista tiden har enligt Väyrynen lyckligtvis inte ändrat på människors grundläggande inställning.

"Kanske fallen som kommit ut i offentligheten tvärtom stärkt allmänhetens uppfattning om att utvecklingssamarbetet övervakas och utvärderas ständigt och att vi snabbt och effektivt ingriper i oklarheter. Det är lätt att stödja sådan verksamhet", uppskattade Väyrynen.

Väyrynen anser det också vara anmärkningsvärt att teman som förekommer i den nationella debatten också tas upp i utvecklingssamarbetet. Som ett exempel nämner han debatten kring miljöförändringen, där de tillfrågade särskilt betonade vikten av förnybar energi, miljövänlig teknologi och ett mer omfattande klimatavtalssystem.

"Frågornas globala inverkan och omfattning är välkänd. Dessa teman överensstämmer också med det nuvarande utvecklingspolitiska programmet som bygger på principerna om hållbar utveckling. Därför stärker det här ytterligare vår uppfattning om att vi är på rätt väg", betonade ministern.

Som ett exempel nämnde Väyrynen det transatlantiska partnerskapet för hållbar utveckling, som lanserats på Finlands initiativ. Ett av dess syften är att stärka de allra fattigaste ländernas resurser att delta bland annat i handels-, miljö- och utvecklingsförhandlingar.

"Utvecklingsländerna får således bättre möjligheter att verka inom det internationella systemet och att delta i förhandlingar om frågor som berör dem", påpekade ministern.

Enligt de flesta som svarade borde biståndssamarbetet riktas till områden som drabbats av naturkatastrofer och till Afrika. Utrikesministeriet publicerade förra veckan ett nytt utvecklingspolitiskt ramprogram för Afrika, som drar upp riktlinjer för det ökande finländska stödet till och det tätare samarbetet med Afrika.

Undersökningen genomfördes av Taloustutkimus Oy på uppdrag av utrikesministeriet. Syftet med undersökningen var att utreda finländarnas åsikter och kunskapsnivå om utvecklingssamarbetet. Undersökningen är i tillämpliga delar en uppföljningsstudie av tidigare motsvarande undersökningar.

Undersökningen genomfördes som en del av en omnibusundersökning genom personliga intervjuer, huvudsakligen i de tillfrågades hem. Undersökningen omfattade 1 000 personer och målgruppen var befolkningen i åldern 15-79 år med undantag av landskapet Åland. Intervjuerna ägde rum på 82 orter den 4-23 juni.

Närmare upplysningar: enhetschef Riitta Oksanen, utvecklingspolitiska avdelningen, tfn 09 1605 6283, informatör Pirjo-Liisa Heikkilä, informations- och kulturavdelningen, tfn 040 705 5623, och ministerns tjänstemannasekreterare Päivi Nevala, tfn 040 753 4375