Minister Lehtomäki: Unctad fördjupar sig i de väsentligaste frågorna rörande fattigdomen

Pressmeddelande 142/2004
14.6.2004


"Unctad fördjupar sig uttryckligen i de för den globala utvecklingen väsentligaste frågorna eller vad som är handelns roll för att minska fattigdomen och hur man skall få allt fler länder att bättre än idag och mer balanserat ingå i den globala ekonomin", anser ledaren för den finländska delegationen, utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki vid FN:s handels- och utvecklingskonferens som började måndagen den 14 juni i Sao Paulo i Brasilien.

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki påminner om att FN:s millenniummål som siktar till att minska fattigdomen förefaller att glida allt längre bort. "Nästa år sker en mellankontroll av målsättningen och vi tvingas kanske för många mål konstatera att vi inte inom den uppställda tidsramen kommer att kunna uppnå dem."

Utvecklingsländernas egna åtgärder är också väsentliga för att kunna uppnå utvecklingsmålen. "Jag hoppas att betydelsen av utvecklingsländernas egna politiska åtgärder kommer att få tillräcklig vikt i Unctads slutdokument. Till exempel enbart genom en jämnare inkomstfördelning kunde en talrik skara människor lyftas ur fattigdomen", säger Lehtomäki.

Det är också av vikt att utvecklingsländerna erhåller tillräckligt stöd, för att de skall kunna dra nytta av redan existerande möjligheter inom det internationella systemet för att uppnå sina utvecklingsmål. Bidragsgivarländerna och -samfunden har en viktig roll för att kunna uppnå detta mål.

"Utvecklingen av det internationella regelverket så att det svarar mot globaliseringens utmaningar är av central betydelse för att knyta utvecklingsländerna till den internationella ekonomin", betonar Lehtimäki. "Det är viktigt att man vid förnyandet av bestämmelserna beaktar de centrala frågorna för en minskning av fattigdomen."

Enligt Lehtomäki har ländernas olika synpunkter och skillnader i prioriteringar kommit klart till synes under Unctadkonferensen. "Det är av största vikt att bygga upp förtroende mellan de olika parterna. För detta behövs också mycket bakgrundsarbete och diskussioner. Konferenser som Unctad är de enda forumen för att gemensamt komma överens om frågor. Det vore också viktigt att under konferensen kunna nå ett sådant samförstånd som är av verkligt praktisk betydelse."

Tilläggsuppgifter: pressattaché Anna Tonttila, tel. 040 5131 669