Minister Lehtomäki: Utveckling av jordbruket medel mot fattigdomen

Pressmeddelande 178/2005
25.5.2005


Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki har sammankallat ett samarbetsnätverk för att förbättra förutsättningarna för att stöda utvecklingsländernas jordbruk och livsmedelssäkerhet. ”I kampen mot den extrema fattigdomen bör man i allt högre grad betona utvecklingen av utvecklingsländernas jordbruk och landsbygd. Det skapar förutsättningar för ländernas egen livsmedelssäkerhet och livsmedelsproduktion. Endast så kan hungern utrotas ur världen”, konstaterade minister Lehtomäki.

Målsättningen för det nyinrättade samarbetsnätverket är att fungera som ett slags utvecklingspolitiskt idémöte för landsbygdsutveckling och samla experterna på området från samhällslivets olika sektorer. Den offentliga sektorns åtgärder räcker inte för att man skall uppnå de globala utvecklingsmålen. Det behövs samarbete och partnerskap mellan olika förvaltningsområden, expertorganisationer och sammanslutningar. På så sätt kan man öka konsekvensen och verkningsgraden för Finlands utvecklingspolitik och dra gemensam nytta av alla finländska aktörers kunskaper.

"Jag hoppas att landsbygdssektorns aktörer inom såväl organisationer, ministerier som forskningssamfund tar emot denna utmaning på ett positivt sätt och delar med sig av sina resurser så att de gagnar alla”, konstaterade minister Lehtomäki vid nätverkets grundande möte.

Lehtomäki tror att det finländska kunnandet är särskilt starkt inom hållbar skogshushållning och odling i svåra förhållanden, andelslagsverksamhet och en lyckad organisering av producentorganisationerna. "Man strävar efter att inrikta Finlands utvecklingspolitik så att vi kan ge den internationella utvecklingen ett mervärde. Detta mervärde uppstår å ena sidan ur Finlands kulturhistoriska erfarenheter och de värden som grundar sig på dessa, och å andra sidan av de särskilda styrkeområden och kunskaper som Finland har utarbetat inom vissa verksamhetsområden”, beskriver minister Lehtomäki.

Vid samarbetsnätverkets grundande möte deltog representanter för utrikesministeriet, jord- och skogsbruksministeriet, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto samt Helsingfors universitets agrikultur-forstvetenskapliga fakultet.

Närmare upplysningar: chefen för enheten för sektorpolitik Pekka Puustinen, utvecklingspolitiska avdelningen, tfn 09 1605 6410, och ministerns specialmedarbetare Satu Mäki, tfn 040 829 3298.











UM:s utvecklingssamarbete(Linkki toiselle web-sivustolle.)