Minister Lehtomäki understryker utvecklingsländernas eget ansvar för att minska fattigdomen

Pressmeddelande 145/2004
16.6.2004


Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki som deltagit i FN:s handels- och utvecklingskonferens Unctad i Sao Paulo understryker varje lands eget ansvar för sin utveckling och sitt välstånd. "Först genom att utvecklingsländerna bär sitt eget ansvar uppnår utvecklingshjälpen den effekt som man eftersträvar", fastslår minister Lehtomäki.

"Handeln räcker inte allena till att lyfta utvecklingsländerna ur fattigdomen. Det behövs omfattande politiska åtgärder för att få utvecklingsländernas handel att stödja tillväxten och att få denna i sin tur att jämnt öka välståndet över hela landet", konstaterar minister Lehtomäki. Lehtomäki betonade i Finlands allmänna anförande i synnerhet betydelsen av en jämnare inkomstfördelning, god förvaltning och respekt för de mänskliga rättigheterna för att minska fattigdomen.

Minister Lehtomäki tog också upp frågan om utvecklingen av jämlikheten. "En av hemligheterna med den finländska framgången är att erbjuda lika möjligheter åt såväl kvinnor som män och från alla sociala utgångspunkter."

Ett av de mest centrala diskussionsämnena vid Unctad har varit envars egen rörelsefrihet och möjlighet att fatta nationella beslut. "Man bör respektera alla länders rätt att fatta beslut som stödjer deras egen utveckling", betonade minister Lehtomäki. "Detta kan dock inte ske genom att ge avkall på gemensamt redan ingångna förbindelser. Man bör också komma ihåg att på kort sikt fattade svidande lösningar kan vara just de som i ett längre perspektiv för med sig tillväxt."

Enligt minister Lehtomäki har Unctads konferens förlöpt i en relativt positiv atmosfär. Finland har under hela konferensen betonat vikten av koncentration och förverkligandet av redan ingångna förbindelser. "En dylik konferens är av stor betydelse för att bygga upp förtroende mellan utvecklingsländerna och industriländerna."

Likaså har de talrika bilaterala kontakterna under konferensen varit viktiga, varvid man bland annat behandlat WTO-förhandlingarna. I samband med Unctads konferens har minister Lehtomäki haft sammanträffanden med bland andra Indiens, Marockos och Brasiliens handelsministrar. Lehtomäki återvänder till hemlandet tidigt på kvällen torsdagen den 17 juni.

Tilläggsuppgifter: pressattaché Anna Tonttila, tel. 040 5131 669.













Ministers tal vid konferensen

YK