Maailman vesiongelmat esillä Marseillessa

ympäristöministeriö
http://www.ymparisto.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

ulkoasiainministeriö
http://formin.finland.fi

maa- ja metsätalousministeriö
http://www.mmm.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Maailman vesifoorumi järjestetään 6. kerran 12.-17.3. Marseillessa Ranskassa. Vesifoorumin korkean tason kokouksessa 13.3. linjataan vesiongelmien ratkaisemiseen tarvittavia toimia. Suomen valtuuskuntaa johtaa valtiosihteeri Katariina Poskiparta ympäristöministeriöstä. Suomen vesiosaaminen on näkyvästi esillä myös foorumin yhteydessä järjestettävässä näyttelyssä.


Foorumi on maailman suurin vesialan tapahtuma. Sen tavoite on lisätä vesiasioiden merkitystä poliittisissa ohjelmissa sekä laatia ehdotuksia kansainvälisten vesikysymysten ratkaisemiseksi. Tänä vuonna tapahtuman ohjelmassa ja julkilausumassa näkyy selvästi valmistautuminen YK:n kestävän kehityksen Rio+20-konferenssiin.

Noin viidennes maapallon väestöstä kärsii vesivaroihin liittyvistä vakavista ongelmista, kuten veden puutteesta, tulvista tai veden huonosta laadusta. Väestökasvu, kaupungistuminen, tuotanto- ja kulutustavat sekä ilmastomuutos pahentavat ongelmia. Vuonna 2030 jo kaksi kolmasosaa maapallon väestöstä kärsii vakavasta vesistressistä. Noin 90 prosenttia maapallon kaikista jätevesistä ja noin 70 prosenttia teollisuuden jätevesistä johdetaan käsittelemättöminä vesistöihin.

Myös ristiriidat veden eri käyttötarpeiden välillä voivat lisääntyä. Tällä hetkellä maatalouden osuus makean veden käytöstä on noin 70 prosenttia ja teollisuuden noin 20 prosenttia.

Maailman terveysjärjestö WHO ja Unicef ilmoittivat juuri, että vuosituhattavoite puolittaa ilman puhdasta juomavettä elävien määrä on saavutettu. Tästä huolimatta puhdas juomavesi puuttuu edelleen 780 miljoonalta ja sanitaatio 2,5 miljardilta ihmiseltä. Puhtaan veden tai sanitaation puutteeseen kuolee 1,4 miljoonaa lasta vuodessa.

Suomen omassa paviljongissa Suomen julkishallinto, yritykset ja kansalaisjärjestöt esittelevät vesialan osaamistaan. Osaston teema on vesiturvallisuus ja kumppanuudet. Sivutapahtumissa ympäristöministeriö esittelee yhteistyötä Pietarin vesilaitoksen kanssa, ulkoasiainministeriö Etiopian COWASH-hanketta, jossa ruohonjuuritason vesikomiteat järjestävät kylille vesihuoltojärjestelmän mikrolainoilla sekä Suomen ympäristökeskus ja YK:n Euroopan talouskomissio (UNECE) rajavesisopimuksien kehittämistä. Lisäksi Niras Finland ja ulkoasiainministeriö tekevät tunnetuksi rajavesien käytön yhteensovittamista Niilillä sekä Vesijärvisäätiö Vesijärven kunnostusta.

Kolmen vuoden välein järjestettävän foorumin järjestää World Water Council. Tänä vuonna foorumin isäntämaa on Ranska. Vesifoorumi on globaali tapahtuma, joka kokoaa yhteen päättäjiä, vesialan toimijoita, järjestöjä, tutkijoita ja yrityksiä. Ohjelmassa on paneelikeskusteluja ja tilaisuuksia, joissa esitellään vesialan hankkeita, tutkimustuloksia, vaihdetaan kokemuksia vesikysymysten ratkomisesta niin teknologisin kuin sosiaalisin innovaatioin.

Lisätietoja: ympäristöneuvos Hannele Nyroos, ympäristöministeriö, puh. 050 572 6358, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, ulkoasiainsihteeri Ulla Hakanen, ulkoasiainministeriö, 040 134 4552, etunimi.sukunimi@formin.fi, ja vesihallintojohtaja Kai Kaatra, maa- ja metsätalousministeriö, puh. 040 593 2545, etunimi.sukunimi@mmm.fi

Linkit: