Tillståndet för världens befolkning 2005: rapport publicerad

Pressmeddelande 305/2005
12.10.2005


Ojämlikheten mellan könen försvårar kampen mot fattigdom, varnar FN:s befolkningsfond UNFPA i sin befolkningsrapport för år 2005 som publicerades idag; Ett löfte om jämlikhet: Jämlikheten mellan könen, den reproduktiva hälsan och millenniemålen. I rapporten granskas kvinnors och flickors ställning i utvecklingen och krav ställs på att givna löften ska infrias. Som de mest centrala lösningarna pekar man ut global tillgänglighet till reproduktiva hälsotjänster, utbildningsmöjligheter för alla, speciellt flickor och kvinnor, samt främjande av kvinnors ekonomiska deltagande. Dessutom understryker rapporten vikten av att förebygga våld mot kvinnor och förbättra de ungas ställning.

Jämlikhet är ett av millenniemålen men samtidigt nyckel som gör det lättare att uppnå de övriga sju målen, betonar rapporten. Även om stater runt om i världen strävar efter att förbättra kvinnornas ställning och lagstiftningen gällande kvinnor har utvecklats, så sker förändringarna i långsam takt. Det krävs starkare engagemang och mera resurser. När kvinnors ställning förbättras minskar familjernas storlek, fallen av hivsmitta blir färre och mödra- och barndödligheten avtar. Allt detta påskyndar samhällets ekonomiska tillväxt och välbefinnande.

Dålig reproduktiv hälsa är den vanligaste dödsorsaken för kvinnor i åldern 15-44

Rapporten visar att tillgången till reproduktiv hälsa och familjeplanering är oskiljbart sammanbunden med fattigdomen. Jordens befolkning uppgår nu till cirka 6,5 miljarder och man beräknar att den kommer att öka till 9,1 miljarder till år 2050. Befolkningstillväxten beror framför allt på om kvinnor och män själva kan bestämma hur många barn de skaffar och när.

Varje år dör 250 miljoner barn som följd av bristfällig reproduktiv hälsovård, hiv/aids medräknat. Reproduktionshälsorelaterade problem är det vanligaste hälsoproblemet och den vanligaste dödsorsaken för kvinnor i åldern 15-44 år. Dessutom förorsakar bristfällig tillgång till preventivmedel årligen 76 miljoner icke önskade graviditeter enbart i utvecklingsländerna, och 19 miljoner hälsovådliga aborter i hela världen. En stor del av dem leder till permanenta skador eller döden.

Ungefär hälften av jordens befolkning är för närvarande yngre än 25 år. Rapporten understryker att unga flickor, i åldern 10-19 år, löper den största risken för att bli offer för sexuellt våld, exploatering och hivsmitta. För att få till stånd en hållbar förändring är det viktigt att också män och pojkar får upplysning om familjeplanering, reproduktiv hälsovård och jämlikhet mellan könen.

Var tredje kvinna möter våld

Ett tecken på ojämlikhet mellan könen är också det våld som riktas mot kvinnor, och som inte har några ekonomiska, sociala eller geografiska gränser. Uppskattningsvis var tredje kvinna i världen måste utstå fysiskt eller sexuellt våld eller utnyttjande under sin livstid. Oftast är den skyldige en familjemedlem eller bekant person. Rapporten påpekar också att könsrelaterat våld skadar och dödar lika många kvinnor i åldern 15-44 år som cancer.

Rapporten tar också upp illegal människohandel. Ungefär 800 000 människor blir årligen offer för människohandel och hamnar oftast på sexmarknaden. Av dem är uppskattningsvis 80 procent kvinnor och flickor.

Finland har understött UNFPA länge

Finlands allmänna understöd till UNFPA är i år cirka 14 miljoner euro. Dessutom stöder Finland UNFPA med tematisk finansiering. Finland betonar särskilt följande ärenden inom befolkningsfondens verksamhet: reproduktionshälsa bland unga människor, reproduktiva rättigheter, jämställdhet mellan könen, utökande av männens ansvarskänsla, eliminerande av våld mot kvinnor och flickor samt tryggande av barns rättigheter, i synnerhet flickebarns. Efter tsunamin gav Finland för första gången också nödhjälp via UNFPA.

UNFPA har publicerat rapporten Tillståndet för världens befolkning med betoning på olika teman varje år, med början år 1978.

Närmare information: utvecklingssamarbetsråd Inger Wirén, tel. 09 1605 6469, assistent Miia Ojala, tel. 09 1605 6206, enheten för ekonomisk och social utveckling, utrikesministeriet, e-post: fornamn.efternamn@formin.fi.

























Utrikesministeriets utvecklingssamarbete(Linkki toiselle web-sivustolle.)