Utvecklingspolitiska kommissionen: Nedskärningarna i utvecklingssamarbetet undergräver resultaten och skadar Finlandsbilden

UTVECKLINGSPOLITISKA KOMMISSIONEN
Pressmeddelande 3/2015
2.9.2015

Utvecklingssamarbetet drabbas av de historiskt mest omfattande och i jämförelse med andra sektorer proportionellt största nedskärningarna. Sammanlagt tar regeringen 330 miljoner euro från biståndet. Intäkterna från utsläppshandeln, förra året 69 miljoner euro, ska inte heller mera kanaliseras till utvecklingssamarbetet.

Tvärtemot Finlands internationella överenskommelser ska också klimatfinansieringen tas från de reducerade utvecklingsanslagen. 130 miljoner euro ändras från gåvobistånd till lån och riskkapital med avsikten att stödja den privata sektorns roll i utvecklingsländerna. Samtidigt betonas utvecklingssamarbetets resultat i regeringsprogrammet ännu starkare än tidigare.

Nedskärningarna ska genomföras i sin helhet redan i början av 2016. Tidtabellen urholkar de resultat som efterlyses i regeringsprogrammet eftersom den inte lämnar något utrymme för rationellt beslutsfattande. Beslutet att skära ned anslagen står inte heller i proportion till de resultat som krävs utan det är ett helt politiskt motiverat beslut.

”Många fungerande relationer och positiva förändringsprocesser avbryts på grund av nedsärningarna. Vi går miste om ekonomiskt och intellektuellt kapital som investerats under en lång tid och vi förlorar också våra partners förtroende”, konstaterar utvecklingspolitiska kommissionens ordförande Jouko Jääskeläinen (kd).

Med undantag för det växande stödet till den privata sektorn är inte ett enda sektor inom utvecklingssamarbetet tryggad. Nedskärningarna drabbar civilsamhället, internationella organisationer, samarbetet med länder och regioner. Frivilligorganisationerna är tvungna att lägga ned över 40 procent av sin verksamhet. Det här sätter stopp för många organisationers arbete för regeringsprogrammets huvudteman, som förbättra kvinnors och flickors ställning, demokrati och stabil utveckling i partnerländer.

Samtidigt är det regeringens officiella målsättning att förbättra utvecklingssamarbetets resultat och inflytande just inom de här områdena. Stödet till FN-organen krymper också med nästan 60 procent trots att Finland just i år synligt har deltagit i förhandlingarna om FN:s nya utvecklingsmål för hållbar utveckling. Nedskärningarna i samarbetet med länder och regioner påverkar också den privata sektorns verksamhetsförutsättningar i partnerländerna fastän det hör till regeringens spetsprojekt att främja den.

I strid med Finlands utrikespolitiska intressen minskar Finland anslagen för humanitärt bistånd, trots att stödbehovet ökar hela tiden. Finlands utvecklingspolitiska kunnande smalnar när expertuppdragen blir färre. Inga resultat uppnås utan kunskap.

Regeringens långsiktiga mål – att i enlighet med FN:s mål höja biståndet till 0,7 procent av bruttonationalinkomsten – blir allt svårare att uppnå. Som följd av nedskärningarna halkar Finland allt längre efter de andra nordiska länderna. Sverige och Norge använder över fem miljarder euro till utvecklingssamarbete och Danmark två och en halv miljard. Nedskärningarna skadar också Finlands internationella anseende.

”Finlandsbilden är en central faktor som påverkar vår konkurrenskraft”, påminner utvecklingspolitiska kommissionens vice ordförande Gunvor Kronman (sfp).

Utvecklingspolitiska kommissionen föreslår att tidtabellen och omfattningen av nedskärningarna ska bedömas på nytt med tanke på utvecklingssamarbetets resultat. Dessutom bör intäkterna från handeln med utsläppsrätter kanaliseras till utvecklingssamarbetet för att rädda kontinuiteten. Klimatfinansieringen bör inte i detta skede täckas med utvecklingsanslag. I finansieringen av utvecklingssamarbetet ska anslagens ökning garanteras för att Finland ska uppnå 0,7 procent av BNI och kunna fylla sina internationella förpliktelser.

För mera information: Jouko Jääskeläinen, ordförande för Utvecklingspolitiska kommissionen, tfn 050 512 0782, jouko.jaaskelainen@kd.fi, och Marikki Stocchetti, generalsekreterare, tfn 050 525 864 marikki.stocchetti@formin.fi

Endast Utvecklingspolitiska kommissionen gör systematiska och breda uppföljningarna och utvärderingarna av Finlands utvecklingssamarbete och utvecklingspolitik. Statsrådet tillsätter Utvecklingspolitiska kommissionen för en regeringsperiod i taget. Medlemmarna består av representanter för alla riksdagspartier, för ministerierna, frivilligorganisationer, forskningsinstitut och intressegrupper.

kestävä kehitys