Julkisasiamiehen ratkaisuehdotus tietokantadirektiiviä koskevassa asiassa

Valtioneuvoston tiedotusyksikkö
Tiedote 183/2004
7.6.2004



Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen julkisasiamies Christine Stix-Hackl antaa tiistaina 8. kesäkuuta ratkaisuehdotuksensa suomalaisessa ennakkoratkaisuasiassa. Kyseessä on Vantaan käräjäoikeuden esittämä ennakkoratkaisupyyntö oikeudenkäynnissä, joka koskee Veikkauksen oikeutta käyttää rahapeleissään Englannin jalkapalloliigojen ottelutietoja. Käräjäoikeuden esittämien ennakkoratkaisukysymysten kohteena on yhteisön tietokantadirektiivin (96/9/EY) tulkinta. Tietokantadirektiivin mukaan tietyt edellytykset täyttävä tietokanta voi saada suojaa, jonka nojalla sen valmistaja voi estää muita käyttämästä tietokantaa.

Asian kantajana on taho, joka laatii Englannin jalkapalloliigojen ottelujärjestyksen ja hallinnoi sitä. Kantaja väittää, että ottelujärjestys on tietokantadirektiivissä suojattu tietokanta. Kantajan mukaan Veikkaus käyttäessään rahapeleissään Englannin jalkapalloliigojen ottelutietoja loukkaa ottelujärjestyksen tietokantadirektiivin nojalla nauttimaa suojaa.

Suomen hallitus katsoi asian kirjallisessa vaiheessa ja yhteisöjen tuomioistuimessa 30.3.2004 järjestetyssä suullisessa käsittelyssä, että direktiivin asettamat edellytykset suojan saamiselle eivät täyty esillä olevassa tapauksessa. Englannin jalkapalloliigojen ottelujärjestys ei siten voi tietokantadirektiivin nojalla saada suojaa sellaista käyttöä vastaan, jota Veikkaus harjoittaa.

Ruotsissa, Kreikassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa sijaitsevat tuomioistuimet ovat esittäneet yhteisöjen tuomioistuimelle samankaltaiset ennakkoratkaisupyynnöt. Myös näissä asioissa annetaan julkisasiamiehen ratkaisuehdotus 8.6.2004.

Julkisasiamiehen ratkaisuehdotus on julkisasiamiehen itsenäinen kannanotto yhteisön oikeuden oikeasta tulkinnasta eikä se sido yhteisöjen tuomioistuinta sen laatiessa tuomiota. Yhteisöjen tuomioistuimen tuomio julistetaan myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Julkisasiamiesten antamat ratkaisuehdotukset ovat luettavissa internetistä yhteisöjen tuomioistuimen kotisivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Ratkaisuehdotukset tulevat kotisivuille yleensä niiden julistamispäivänä iltapäivän aikana. Asian numero on C-46/02.


Lisätietoja: EU-tuomioistuinasioiden johtaja Tuula Pynnä, ulkoasiainministeriö, p. (09) 1605 5709














EU
kansainvälinen oikeus