Julkisasiamiehen ratkaisuehdotus muuttoautojen verotuksesta

Valtioneuvoston tiedotusyksikkö Tiedote 62/2004 3.3.2004

Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen julkisasiamies Christine Stix-Hackl antaa torstaina 4. maaliskuuta ratkaisuehdotuksensa muuttoautojen verotusta koskevassa suomalaisessa asiassa.

Korkein hallinto-oikeus on pyytänyt yhteisöjen tuomioistuimelta ennakkoratkaisua niin kutsutun muuttotavaradirektiivin 83/183/ETY tulkinnasta. Korkein hallinto-oikeus haluaa tietää, tuleeko muuttotavaradirektiivissä edellytetty verovapaus sovellettavaksi Suomen autoveroon. Tällä hetkellä muuttoautoista kannetaan autovero. Muuttoautoille myönnetään kuitenkin enimmillään 13 450 euron veronalennus.

Suomi katsoi asian kirjallisessa vaiheessa ja yhteisöjen tuomioistuimessa 15.1.2004 järjestetyssä suullisessa käsittelyssä, että Suomen autovero on muuttotavaradirektiivissä tarkoitettu omaisuuden käytöstä maan alueella kannettava erityinen vero. Direktiivin nimenomaisen määräyksen nojalla tällaisten verojen kantaminen on sallittua.

Julkisasiamiehen ratkaisuehdotus on julkisasiamiehen itsenäinen kannanotto yhteisön oikeuden oikeasta tulkinnasta eikä se sido yhteisöjen tuomioistuinta sen laatiessa tuomiota. Yhteisöjen tuomioistuimen tuomio julistetaan myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Julkisasiamiesten antamat ratkaisuehdotukset ovat luettavissa internetistä yhteisöjen tuomioistuimen <a> href=www.curia.eu.int/jurisp/cgi-bin/form.pl?lang=fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) target=_blank>kotisivuilta. Ratkaisuehdotukset tulevat kotisivuille yleensä niiden julistamispäivänä iltapäivän aikana. Asian numero on C-365/02.


Lisätietoja: EU-tuomioistuinasioiden johtaja Tuula Pynnä, ulkoasiainministeriö, p. (09) 1605 5709










EU
kansainvälinen oikeus