Helsingforsgruppen godkände sin verksamhetsplan

Pressmeddelande 25/2004
30 januari 2004


För att ändra de politiska och ekonomiska trenderna inom världspolitiken behövs en ny konsensus om en ansvarstagande och trovärdig global styrning konstaterade Helsingforsgruppen vid sitt första möte i Helsingfors den 29-30 januari. Denna nya konsensus skall förutom av regeringarna även omfattas av internationella organisationer och medborgarorganisationer från nord och syd.

Helsingforsgruppen godkände en verksamhetsplan som skall styra arbetet inom gruppen och de tre expertgrupperna inom Helsingforsprocessen för globalisering och demokrati.

Gruppen kommer att fokusera på konkreta rekommendationer om strategier för fullgörande av de åtaganden som det internationella samfundet ingått, t.ex. i FN:s millenniumdeklaration och millenniumutvecklingsmålen, vid Monterrey-konferensen, vid världstoppmötet i Johannesburg och vid förhandlingsrundan i Doha.

Helsingforsgruppen kommer att lägga fram sina rekommendationer för Helsingforskonferensen år 2005.

Ytterligare information: avdelningschef Hannu Kyröläinen, avdelningen för globala frågor, tfn 09 160 55036, och Folke Sundman, utrikesministerns specialmedarbetare, tfn 09 160 55016.