Regeringen godkände utvecklingspolitiskt program


Pressmeddelande 36/2004
5.2.2004


Statsrådet godkände den 5 februari ett utvecklingspolitiskt program som skall styra Finlands utvecklingspolitik och utvecklingssamarbete under regeringsperioden. I det utvecklingspolitiska programmet engagerar man sig för FN:s millenniedeklaration och dess viktigaste utvecklingsmål, dvs. att avskaffa den extrema fattigdomen i världen.

Det utvecklingspolitiska programmet är den första linjedragningen som uttryckligen är utvecklingspolitisk. Enligt programmet eftersträvar Finland en konsekvent politik på alla politikområden som påverkar utvecklingsländernas ställning. Anslagen för utvecklingssamarbete ökas så att vi med nuvarande tillväxtprognos för nationalinkomsten år 2007 kommer att uppnå en andel på ca 0,44 procent av bruttonationalinkomsten. Den andel på 0,7 % av BNI som man kommit överens om inom FN försöker man uppnå fram till 2010, dock med beaktande av den allmänna ekonomiska utvecklingen. Under innevarande regeringsperiod skapas förutsättningarna för att målet skall uppnås.

Det nya med programmet är en kraftigare fokusering på enskilda länder och sektorer. Finlands tyngdpunktsområden fastställs på basis av det mervärde som bedöms på grundvalen av egna erfarenheter och eget kunnande. "Vi är med i flera multilaterala internationella organisationer, och har därför råd att inom det bilaterala utvecklingssamarbetet kraftigt koncentrera vårt kunnande", beskriver utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki den nya infallsvinkeln.

För en ökad effekt styr Finland största delen av anslagen till bilateralt utvecklingssamarbete samt ökar andelen långvariga samarbetsländer så att de står för 60 % av stödet till enskilda länder och regioner. Finlands långvariga samarbetsländer i Afrika är Moçambique, Tanzania, Etiopien, Zambia och Kenya, i Latinamerika Nicaragua samt i Asien Vietnam och Nepal. Stödet koncentreras till de länder där samarbetsförutsättningarna utvecklas i positiv riktning. Målet är att öka det årliga stödet till varje land till en miniminivå på tio miljoner euro.

Av de tidigare långvariga samarbetsländerna övergår man i Egypten, Namibia och Peru från utvecklingssamarbetsbetonade relationer till ett mera mångsidigt umgänge. I strategin för övergångsperioden ingår bland annat främjande av handel, investeringar och samarbete inom den privata sektorn. "Även nya former av utvecklingssamarbete, till exempel med den privata sektorn, utvecklas", konstaterar minister Lehtomäki.

Finland deltar enligt eget övervägande i det internationella samfundets ansträngningar för att förhindra att våldsamma kriser uppstår och för att efterbehandla konflikter. Det tidsbundna samarbetet fortsätter i Afghanistan och kommer att inledas i Irak.

Regeringen har som mål att gradvis öka medborgarorganisationernas andel inom utvecklingssamarbetet till 14 % av det egentliga utvecklingssamarbetet. Långsiktigheten för medborgarorganisationernas utvecklingssamarbete tryggas genom fleråriga avtal.

Närmare upplysningar: understatssekreterare Pertti Majanen, tfn 09 1605 6400 eller 040-554 6233, tjänstemannasekreterare Satu Santala, tfn 160 56402 eller 040-849 3608, samt ministerns pressattaché Anna Tonttila, tfn 160 55 356 eller 040 5131 669.