EG:s domstols dom i ett ärende gällande beskattning av tjänstebilar

Statsrådets kommunikationsenhet

Pressmeddelande 54/2006
22.2.2006




Europeiska gemenskapernas domstol ger torsdagen den 23 februari sin dom i ett ärende där Europeiska kommissionen har väckt talan mot Finland gällande beskattningen och registreringen i Finland av tjänstefordon som tillhandahålls av utländska arbetsgivare.

Kommissionen anser att den finländska lagstiftningen strider mot den fria rörligheten för arbetstagare. Talan gäller situationer där det i fråga om tjänstefordon som en person som är permanent bosatt i Finland har erhållit av en utländsk arbetsgivare förutsätts att personen i fråga registrerar fordonet i Finland samt betalar skatt i anslutning därtill.

Finlands regering anser att utgångspunkten i den finländska lagstiftningen är att garantera likabehandling för alla som bor i Finland. Ett tjänstefordon skall beskattas och registreras i Finland oberoende av om en person har fått tillgång till tjänstefordonet genom en finländsk eller en utländsk arbetsgivare. Registreringen och beskattningen sker således i den stat där fordonet i huvudsak används. I fråga om fordon som tillhandahållits av en utländsk arbetsgivare men som enbart sporadiskt används i Finland i samband med att arbete utförs, har Finland medgett talan och ändrat sin lagstiftning.

Gemenskapernas domstols domar kan läsas på Internet på Europeiska gemenskapernas domstols webbplats under adressen curia.eu.int/jurisp/cgi-bin/form.pl?lang=sv(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Domarna kommer i allmänhet in på webbplatsen på eftermiddagen den dag de avkunnats. Målets nummer är C-232/03.

Ytterligare information: direktören för EU-domstolsärenden Elisabeth Bygglin, tfn 09 1605 5709, och lagstiftningssekreterare Mervi Pere, tfn 09 1605 5712, utrikesministeriet.









EU