Europeiska människorättsdomstolens avgörande i ett mål om yttrandefrihet

Pressmeddelande 102/2014
29.4.2014

Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna har den 29 april i ett avgörande om yttrandefrihet beslutat att artikel 10 i Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna inte hade kränkts.

Den redaktör som var ändringssökande i målet hade dömts att betala böter för ärekränkning på grund av en tidningsartikel i Ilta-Sanomat år 2004, som handlade om ett brott mot liv. Redaktören hade också dömts att betala skadestånd åt målsägaren samt att ersätta målsägarens utgifter.

Nationella domstolar ansåg att tidningsartikelns rubrik lät påskina att målsägaren X hade anknytning till brottet, även om artikeln inte hävdade att X hade varit delaktig i brottet. Detta hade vållat X lidande.

Den ändringssökande ansåg att dennes yttrandefrihet, som garanteras i människorättskonventionens tionde artikel, hade kränkts. Den ändringssökande fäste särskild uppmärksamhet vid att sanningshalten i tidningsartikelns uppgifter inte i något skede har bestridits. 

Under människorättsdomstolens behandling fästes uppmärksamhet bland annat vid att fallet grundade sig på myndigheters uppgifter och att den bild av X som illustrerade tidningsartikeln var tagen vid en offentlig tillställning. Domstolen beaktade också att det inte rådde oenighet om fakta rörande fallet. Däremot ansåg människorättsdomstolen att rubriceringen av artikeln, som lät förstå att X delvis varit ansvarig för brottet, kränkte X:s heder. Anspelningarna var mycket skadliga för X:s rykte. Domstolen ansåg att de nationella domstolarna i sin behandling av fallet hade fäst tillräcklig uppmärksamhet vid den ändringssökandes yttrandefrihet och gjort en korrekt bedömning i relation till X rykte.
Människorättsdomstolen ansåg att de böter och de ersättningar som den ändringssökande hade dömts att betala var skäliga.

För mera information: lagstiftningssekreterare Satu Sistonen, enheten för människorättsdomstols- och konventionsärenden, tfn 0295 351 789
ihmisoikeudet
kansainvälinen oikeus