EUs rådet för allmänna frågor behandlar läget beträffande WTO-förhandlingarna

Statsrådets informationsenhet
Utrikesministeriet

Pressmeddelande 232/2004
23.7.2004





Europeiska unionens råd för allmänna frågor och yttre förbindelser sammanträder i Bryssel måndagen den 26 juli. Mötets huvudtema är förhandlingarna inom ramen för Världshandelsförbundet WTO. Från Finland deltar utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki.

Rådet koncentrerar sig på det aktuella läget inom WTO:s Doha-runda. Ordföranden för WTO:s allmänna råd offentliggjorde den 16 juli sitt kompromissförslag angående fortsatta förhandlingar, och diskussionerna om avtalets exakta innehåll fortsätter till slutet av juli.

Den största stötestenen för förhandlingsframsteg har varit jordbruket, där WTO-medlemmarnas åsikter går vitt isär. För att påskynda jordbruksförhandlingarna sände kommissionsledamöterna Lamy och Fischler i maj ett brev till WTO:s medlemmar, där man bland annat konstaterade att EU är redo att ge efter angående jordbrukets exportstöd, förutsatt att alla former av exportkonkurrens behandlas lika strikt och att jordbrukspaketet i sin helhet kan godkännas av EU.

Finland anser det vara mycket viktigt att man kommer överens om förhandlingsramarna inom den utsatta tiden. Finland anser också att EU under våren har varit mycket flexibel och att uppnåendet av resultat nu förutsätter att övriga WTO-parter i sin tur visar flexibilitet. EU måste hålla fast vid de villkor som den satt för sitt förslag och se till att slutresultatet blir balanserat.

Övriga frågor gällande yttre förbindelser som tas upp för behandling är situationen i Sudan och i Mellanöstern.

Dessutom behandlar mötet EU:s nya budgetram, med anledning av att Europeiska kommissionen presenterar de förslag till lagstiftning som hänger samman med budgetramen, som godkändes den 14 juli. De egentliga förhandlingarna inleds i september.

Ytterligare information: enhetschef Matti Lassila, tfn (09) 1605 5530 (WTO), och ambassadrådet Tanja Jääskeläinen, tfn (09) 1605 5330 (övriga yttre förbindelser), utrikesministeriet













EU