EU:s utrikesministrar diskuterar situationen i västra Balkan och Mellanöstern

Statsrådets kommunikationsenhet
Utrikesministeriet

Pressmeddelande 22/2006
27.1.2006





Europeiska unionens råd för allmänna frågor och yttre förbindelser sammanträder i Bryssel måndagen den 30 januari. Mötets huvudteman är situationen i västra Balkan och Mellanöstern. Finland representeras vid mötet av utrikesminister Erkki Tuomioja och utrikeshandels- och utvecklingsminister Mari Kiviniemi.

Europeiska kommissionens ledamot Olli Rehn förelägger rådet ett meddelande om situationen i västra Balkan. Meddelandet publiceras den 27 januari. Meddelandet behandlar utvecklingen i västra Balkan efter juni 2003 och praktiska insatser för att föra regionen närmare Europa. Frågor som tas upp är bland annat det regionala frihandelsavtalet för västra Balkan, flexibilitet vid viseringar och ett ökat student- och forskarutbyte. Rådet diskuterar i synnerhet situationen i Kosovo.

Under mötet behandlas dessutom fredsprocessen i Mellanöstern. Rådet diskuterar situationen efter parlamentsvalet i den palestinska myndigheten och i ljuset av valet i Israel i mars. Mötet kommer särskilt att diskutera Hamas väg till att bli en betydande aktör i den palestinska politiken.

Rådet skall dessutom diskutera det iranska kärnprogrammet och förberedelser inför Internationella atomenergiorganet IAEA:s extra styrelsemöte den 2 och 3 februari. Iran har återupptagit forskning om anrikning av uran. IAEA:s styrelse har för avsikt att diskutera en eventuell behandling av Irans brott mot avtalet om kärnämneskontroll i FN:s säkerhetsråd.

Rådet behandlar förhandlingssituationen inom Världshandelsorganisationen WTO efter ministermötet i Hongkong i december. I fråga om yttre förbindelser diskuteras även den senaste tidens utveckling i Vitryssland inför valet den 19 mars, dit Vitryssland inbjudit valobservatörer. På agendan står dessutom relationerna mellan EU och Irak, Asem-processen mellan Europa och Asien, situationen i Afghanistan och kommissionens meddelande om Latinamerika.

Österrike och Finland presenterar rådets arbetsprogram för 2006, som de utarbetat tillsammans, och Europeiska kommissionen presenterar sitt lagstiftningsprogram. Om dessa förs en offentlig debatt. I förberedelserna inför ordförandeskapet har man ansett det viktigt att rådets och kommissionens planer är så överensstämmande som möjligt. Samarbetet med kommissionen har varit intensivt då rådets årsprogram utarbetats.

Kommissionen förelägger dessutom rådet en rapport som granskar EU:s och medlemsländernas framsteg i verkställandet av Lissabonstrategin. Finland anser det viktigt att Europa utnyttjar de möjligheter som globaliseringen erbjuder och aktivt söker metoder att hävda sig i den globala konkurrensen. EU måste fokusera på åtgärder som stöder tillväxt och sysselsättning. Goda exempel på detta är lagstiftningsarbetet, framför allt för att öppna tjänstemarknaden, och gemensamma insatser för att främja innovationer.

Närmare upplysningar: understatssekreteraren för EU-ärenden Jari Luoto, statsrådets EU-sekretariat, tfn 09 1602 2182, och ambassadrådet Anne Huhtamäki, Europaavdelningen, utrikesministeriet, tfn 09 1605 6097