EU:s råd fastställde utnämningen av Olli Rehn

Statsrådets informationsenhet
Utrikesministeriet

Pressmeddelande 225/2004
12.7.2004





Europeiska unionens råd i Bryssel fastställde måndagen den 12 juli utnämningen av doktor Olli Rehn till ledamot av Europeiska kommissionen för perioden 12 juli - 31 oktober 2004. Beslutet fattades vid rådet för allmänna frågor och yttre förbindelser. Finland representerades av utrikesminister Erkki Tuomioja och minister Paula Lehtomäki.

Ett huvudtema för EU:s utrikesministerråd var situationen i Irak efter maktöverföringen den 28 juni. I mötet deltog även Iraks utrikesminister Hoshiyar Zebari. EU ger Iraks interimsregering sitt fulla stöd och är redo till samarbete med den. Unionen stöder byggandet av landets framtid med utgångspunkt i FN:s resolution 1546, som godkändes i juni.

EU anser det vara särskilt viktigt att en nationalförsamling som representerar Iraks samhälle på ett täckande sätt kan bli verklighet under juli månad. Unionens målsättning är ett tryggt, enhetligt, välmående och demokratiskt Irak. EU vill särskilt stöda den politiska processen i Irak samt den ekonomiska och sociala återuppbyggnaden. Välfärden och skyddet av Iraks integritet är avgörande faktorer för stabiliteten i hela området.

Finland bereder sig att stöda återuppbyggnaden i Irak under 2005-2006. I fjol beviljade Finland fem miljoner euro för detta ändamål. En viktig förutsättning för återuppbyggnaden är att säkerhetsläget i Irak förbättras.

Ytterligare information: avdelningschef Jan Store, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5044









EU
ulko- ja turvallisuuspolitiikka