EU-ländernas ambassadörer oroliga för utvecklingen i Thailand

Pressmeddelande 62/2016
7.4.2016

Finlands ambassadör i Bangkok Kirsti Westphalen har i dag tillsammans med sina kollegor från de andra EU-länderna träffat understatssekreterare Panyarak Poolthup vid Thailands utrikesministerium.

”I augusti i år hålls en omröstning om Thailands nya grundlag. Ambassadörerna uttryckte sin oro för att det nu är förbjudet att uttrycka olika åsikter”, säger Kirsti Westphalen.

Ambassadörerna bad Thailands militärförvaltning upprätthålla principerna för yttrande- och åsiktsfriheten samt tillåta att alla röster hörs.

De betonade vid mötet att det är särskilt viktigt med tanke på den kommande folkomröstningen att dessa principer upprätthålls. Endast då kan omröstningen anses som ett fritt och ärligt uttryck för hela det thailändska folkets vilja, och resultatet från omröstningen kan godkännas som sådant.

Oro för begränsningar i yttrandefriheten

Ambassadörerna betonade att den attitydpåverkan som den thailändska militärförvaltningen använder strider mot principerna om yttrande- och åsiktsfriheten. En ytterst oroväckande utvecklingstrend är regeringens meddelande den senaste tiden att den kommer att fortsätta att använda attitydpåverkan under allt längre perioder mot de personer som uttrycker avvikande åsikter.

EU:s ambassadörer uttryckte också sin oro över den thailändska militärförvaltningens senaste order 13/2559. Ordern ger arméns personal från graden underlöjtnant uppåt rätt att utan tillstånd av en domstol utföra undersökning, arrestera personer samt hålla personer arresterade misstänkta för brottsrubriceringar som är omfattande och svagt definierade. Det att man beviljar soldater sådana rättigheter som ankommer på polisen och rättsväsendet ökar risken för godtyckliga arresteringar, bryter mot principerna om rättsskydd och fråntar medborgarna rätten att få skydd av lagen och en korrekt rättsprocess.

Vidare tog ambassadörerna upp regeringens begränsningar av rörelsefriheten genom vilka medborgarna har förbjudits att resa ut ur landet.

Vid mötet påminde EU:s ambassadörer dessutom det thailändska utrikesministeriet om dess uppgift att försäkra sig om att Thailand som medlem i FN och en av nyckelpartnerna iakttar de internationella förpliktelser som åligger landet.

Finlands ambassadör i Thailand Kirsti Westphalen tog ännu separat upp fallet med journalisten Pravit Rojanaphuk. Hon betonade att Finland anser det ytterst beklagligt att den thailändska förvaltningen beslutade förhindra denna journalist att på inbjudan av det finska utrikesministeriet delta i en medieresa till Finland, som ordnas i samband med Unescos internationella yttrandefrihetskonferens.

Mötet försiggick i god anda, vilket främjade en direkt och öppen diskussion. Understatssekreterare Panayarak Poolthup berättade för ambassadörerna om Thailands interna situation samt om de framsteg som nåtts hittills i landets övergång mot demokrati. Båda parterna påminde om den långvariga och stabila partnerskapsrelationen mellan EU och Thailand. I egenskap av vänner och nära partner till Thailand uppmuntrar EU och dess medlemsländer Thailand att respektera demokratins viktiga principer och värderingar under denna övergångsfas.

Ytterligare upplysningar: ambassadör Kirsti Westphalen, tfn +66 922 529 504 (tidsskillnaden +4 timmar).

demokratia