Elisabeth Rehn evaluerar FNs krishantering och kvinnornas roll

Elisabeth Rehn har blivit kallad till medlem av en expertgrupp som skall evaluera FNs fredsbevarande verksamhet samt ett konsultuppdrag rörande dess organisering. Det är fortsättningen på den av generalsekreteraren utnämnd panelen vars rapport publicerades i augusti inför millenietoppmötet. Rehn är en av de få civila i en grupp på experter från bl.a Indien, Pakistan, Tyskland, Schweiz, Jordanien, Egypten, Kanada, Ghana, Mali, Iran och Argentina. Gruppens alla medlemmar har erfarenhet av FNs fredsbevande verksamhet. Att Rehn blivit kallad till medlem i evalueringsgruppen är ett erkännande för hennes sakkunskap och verksamhet i Bosnien.

Vid sitt möte i New York den 16 april hörde evalueringsgruppen dem som arbetat med konsultuppraget och gav sin egen syn på hur den fredsbevarande verksamheten skall organiseras inom FN. Gruppen poängterade särskilt betydelsen av det evalueringsteam (Assessment Team) som besökt krisområdet innan man beslutat om ett mandat. I denna grupp såväl som i planeringsgruppen för för den nya operationen i FN-högkvarteret (Integrated Mission Task Force, IMFT) bör sitta erfarna soldater och poliser samt därtill experter i människorätt och kvinnans ställning.

Förutom att den fredsbevarande avdelningen som leder och planerar FNs fredsbevarande operationer bör har tillräcklig personal, ansåg man det vara viktigt att man placerar folk med sakkunskap i fältarbete i ledande positioner på olika nivåer inom avdelningen och i FN-högkvarteret. Man bör utveckla utbildningen av den personal – såväl soldater som civila - som deltar i operationerna.

Gruppen poängterade att erfarenheten utvisar att mandaten bör vara klart definierade och att de länder som levererar personal till operationerna bör bli konsuklterade i ett så tidigt skede som möjligt. Konsultarbetet har detaljgranskat den inom FN för fredsbevarande verksamheten ansvariga avdelningens uppgifter och verksamhet, Målsättningen har varit att effektivera avdelninges arbete på allt sätt.

FNs utvecklingsfond för kvinnor, Unifem, har å sin sida bett Rehn analysera kvinnans ställning och roll inom krishanteringen i olika krisområdet i världen. Rehn har blivit ombedd att under tio månader bekanta sig med situationpåfältet i Latinamerika, Afrika och Asien. Informationen som Rehn under sina evalueingsresor uppsamlar kommer att utnyttjas i det arbetet som FN-generalsekreterarens jämställdhetsrådgivare Angela King utför. Dessutom kommer erfarenheterna att utnyttjas i generalsekreterare Kofi Annans rapport till generalförsamlingen om hur väpnade konflikter inverkar på kvinnor och flickor, om kvinnans roll i fredsbevarande verksamhet och om hur man beaktar könen vid lösningen av fredsprocesser och konflikter. Säkerhetsrådet behandlade för sin del kvinnor, fred och säkerhet i sin session i oktober och godkände att könssynvinkel bör regelbundet beaktas i fredsbevande verksamhet och att kvinnorna skall spela en aktiv roll i krishandteringen.







YK
ihmisoikeudet
kriisinhallinta