Människorättsdomstolens avgörande i ett ärende om rättvis rättegång


Pressmeddelande 22/2004
27.1.2004


Europeiska människorättsdomstolen har i ett avgörande i dag fastställt att den nationella domstolsbehandlingen för den klagande inte uppfyllde kravet på en rättvis domstolsbehandling i enlighet med artikel 6 i Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna på grund av att besluten inte hade motiverats i tillräcklig utsträckning och den klagande inte hade fått tillräcklig information för att delta i behandlingen.

Överklagandet gällde beslut som fattats av Helsingfors socialförsäkringsnämnd, Södra Finlands socialförsäkringsnämnd och prövningsnämnden i ett ärende gällande sjukdagpenning.

Enligt den klagande förkastade myndigheterna ansökan utan att ge en tillräcklig motivering för sina beslut. Dessutom hade myndigheterna inte tillställt den klagande de läkarutlåtanden som besluten grundades på.

Människorättsdomstolen konstaterade att finska staten brutit mot artikel 6 i konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna. Domstolen ålade finska staten att betala den klagande 4 000 euro i gottgörelse för immateriell skada och 1 500 euro för rättegångsutgifter.

Närmare upplysningar: chefen för enheten för människorättsdomstols- och människorättskonventionsärenden Arto Kosonen, utrikesministeriet, tfn 1605 5729.










ihmisoikeudet