Europeiska människorättsdomstolens avgörande gällande utdragen rättegång

Pressmeddelande 385/2005
13.12.2005


Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna har i ett avgörande i dag fastställt att de ändringssökandes rätt till en rättvis rättegång enligt artikel 6 i Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna har överträtts.

De ändringssökande är två föräldrar och deras två barn. Det ena barnet hade omhändertagits på grund av misstankar om utnyttjande riktade mot fadern. Den sistnämnde har sedan dess frikänts från åtalen mot honom.

De ändringssökande väckte åtal mot Helsingfors stad och åtta tjänstemän bland annat för brott mot tjänsteplikt. Rättegången varade i åtta år och fem månader.

I Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna gällde besväret en utdragen rättegång.

Domstolen konstaterade bland annat att ärendet sköts upp i tingsrätten i nästan tre års tid medan man inväntade ett utlåtande i ärendet av Rättsskyddscentralen för hälsovården TEO. Domstolen insåg att ärendet var tämligen komplicerat och nytt för TEO. Dessutom var undersökningsmetoder i fråga om utnyttjande av barn under diskussion vid denna tidpunkt. Domstolen ansåg dock att tiden det tog att inhämta sakkunnigläkarnas utlåtanden och att avge ett utlåtande var oskäligt lång.

Finland ålades att betala var och en av de ändringssökande 3 000 euro i skadestånd och 500 euro i rättegångskostnader.

Närmare upplysningar: chefen för enheten för människorättsdomstols- och människorättskonventionsärenden Arto Kosonen, tfn 09 1605 5729.













ihmisoikeudet