Antti Hartikainen EU:n siviilikriisinhallintaoperaation päälliköksi Ukrainaan

Antti Hartikainen EU:n siviilikriisinhallintaoperaation päälliköksi Ukrainaan

Euroopan unioni on nimittänyt 4. kesäkuuta Rajavartiolaitoksen everstin (evp.) Antti Hartikaisen EUAM Ukraine -siviilikriisinhallintaoperaation päälliköksi.

Vuonna 2014 perustettu EU:n EUAM Ukraine -siviilikriisinhallintaoperaatio (European Union Advisory Mission for Civilian Security Sector Reform in Ukraine) tukee Ukrainan siviiliturvallisuussektorin uudistamista. EUAM:n mandaattina on neuvonannon ja koulutuksen keinoin tukea Ukrainan lainvalvonta- ja oikeusvaltioinstituutioita (poliisi, rajavartiosto, kansalliskaarti, vankilaviranomaiset, oikeus- ja syyttäjänlaitos). Tavoitteena on siviiliturvallisuussektori, joka on tehokas, hyvän hallinnon periaatteiden mukainen, ihmisoikeuksia kunnioittava ja nauttii kansan luottamusta.

Operaatiossa työskentelee 133 kansainvälistä asiantuntijaa 25 eri maasta. Lisäksi paikallisia työntekijöitä on noin 150. Asiantuntijoista 8 on eri hallinnonaloja edustavia suomalaisia. Operaation päämaja on Kiovassa ja sillä on alueellinen toimipiste Odessassa, Harkovassa ja Lvivissä.

Antti Hartikaisen ehdokkuus ja nimitys ovat jatkoa Suomen johdonmukaiselle politiikalle Ukrainan tilanteen vakauttamiseksi. Hartikaisella on laaja kokemus kansainvälisistä tehtävistä ja siviilikriisinhallinnasta. Hän on mm. toiminut aiemmin päällikkönä EU:n EUBAM Libya -siviilikriisinhallintaoperaatiossa sekä apulaispäällikkönä EUBAM Moldova–Ukraine-operaatiossa. Suomessa Hartikainen on tehnyt pitkän uran Rajavartiolaitoksessa ja toiminut viimeisimmäksi Tullin pääjohtajana.

Lisätietoja: turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikön päällikkö Sari Rautio, puh. 0295 351 534, ja Antti Hartikainen puh. 045 185 5590.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi