Amazonas och utvecklingssamarbetet tema på Världen i byn-festivalen

Pressmeddelande 171/2005
23.5.2005



Livsmiljön och vardagen för Amazonasområdets samlare/småbrukare presenteras på Expo Amazonia-utställningen samt på Amazon-evenemanget vid Världen i byn-festivalen på Helsingfors järnvägstorg sista veckoslutet i maj.

I Brasilien avverkas varje år ungefär 25 000 kvadratkilometer Amazonasregnskog – ett område som motsvarar över hälften av Danmarks areal. Regnskogarna har under de senaste åren förstörts allt snabbare. En betydande del av skogsförstörelsen är koncentrerad till delstaten Pará.

Orsaken till att regnskogen förstörs är de allt mer omfattande kalhyggena. Skogsområden avverkas förutom för timmer även för att bereda rum för enorma sojaodlingar och betesmark för köttboskap.

I Amazonasområdet har man märkt att regnskogens traditionella befolkning, som lever som samlare, är det största hindret för avverkningarna av regnskog, eftersom hela deras näringsliv grundar sig på ett mångsidigt utnyttjande av regnskogsnaturen.

Finland är en av de viktigaste stödgivarna för den traditionella befolkningen i delstaten Pará, utrikesministeriet har stött Brasiliens gummisamlares förbunds Puxirum-projekt med utvecklingssamarbetsmedel.

Vid Amazon-evenemanget berättar bland annat ordförandena för Brasiliens gummisamlares förbund Joaquim Belo och Julio Barbosa, ordföranden för jordbruksarbetarnas förbund i Santarem Ivette Bastos och federala åklagaren Felício Pontes om situationen för regnskogarnas traditionella befolkning.

Även Finlands utvecklingssamarbete är ett av temaområdena för Världen i byn-festivalen. Söndagen den 29 maj kl. 16.00 diskuterar utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki och riksdagsledamot Anni Sinnemäki utvecklingssamarbetsmedlens tillräcklighet och utvecklingssamarbetets kvalitet.

Ambassadör Marjatta Rasi bedömer utmaningarna för FN-reformen ur säkerhets- och utvecklingssynvinkel på lördagen kl. 16.40. Om kvinnor och barn som offer för konflikter talar Elisabeth Rehn på lördagen kl. 12.40. Vid utrikesministeriets avdelning redogörs för Finlands 40 år av utvecklingssamarbete och för FN:s millenniemål.

Närmare upplysningar: Amazon-evenemanget, Mika Rönkkö, mronkko@kaapeli.fi, 050 436 2170; utrikesministeriet på Världen i byn-festivalen, Erja-Outi Heino, erja-outi.heino@formin.fi, 09 160 56348 eller Hilkka Lampén, hilkka.lampen@formin.fi, 09 160 56029.