Statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott dryftade säkerhetssituationen i Afghanistan

Statsrådets kommunikationsenhet

Pressmeddelande 47/2006
17.2.2006




Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott behandlade vid sitt möte fredagen den 17 februari säkerhetssituationen i Afghanistan och ISAF-styrkan, Finlands mål för partnerskapet för fred år 2006, Finlands deltagande i en multinationell övning för militärstaber tillsammans med Förenta staterna samt förändringarna i den ryska gränsbevakningstjänsten.

Mötet fick en överblick av den allt mer spända säkerhetssituationen i Afghanistan och av de nya hot som riktas mot ISAF-styrkan. I och med att ISAF:s verksamhet utvidgas så att den täcker hela Afghanistan kommer styrkans befogenheter att använda maktmedel i någon mån att utvidgas.

Dessutom fick mötet en lägesrapport om Finlands mål för partnerskapet för fred år 2006. Till de nya målen för utvecklingsplanen för resurser och kompetens hör bl.a. utbildning av en stödgrupp för psykologiska operationer, utvecklande av ett adb-baserat uppföljningssystem för logistiken samt utvecklande av ett nationellt servicestöd. Partnerskapsmålen fastställs vid ett möte med representanter för Nato och Finland som arrangeras den 6 mars i Bryssel.

Utskottet fick också information om Finlands och Sveriges deltagande i en experimentell övning inom ramen för det militära multinationella projektet "Multinational Experiment 4" i Förenta staterna, där man testar ledningsprocesser, organisering och informationsteknik med tanke på framtida krishanteringsinsatser. Från Finland deltar stabsofficerare.

Dessutom fick mötet en rapport om förändringarna i den ryska gränsbevakningstjänsten och myndigheternas samarbete vid gränsen mellan Finland och Ryssland. Gränsbevakningstjänsten förnyar både sin struktur och sina funktionella och geografiska tyngdpunkter.

Ytterligare information: enhetschef Kimmo Lähdevirta, utrikesministeriet, tfn 09 1605 5480, enhetsdirektören Olli-Pekka Jalonen, försvarsministeriet, tfn 09 1608 8154, och chefen för sekretariatet Tarja Mankkinen, inrikesministeriet, tfn 09 1604 2211.