Slovenia: matkustustiedote
Turvallisuustaso
Noudata tavanomaista varovaisuuttaMuut turvallisuustason tiedot
Maantieliikenteessä vaaditaan valppautta.
Ajankohtaista
Ajankohtaista tietoa Slovenian tilanteesta saat seuraamalla paikallisviranomaisten tiedotusta ja edustuston verkkosivuilta http://finlandabroad.fi/slovenia.
UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia
Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.
Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Yleinen turvallisuustilanne
Matkustaminen Sloveniassa on pääosin turvallista. Maan poliittiset ja sosiaaliset olot ovat vakaat ja katurikollisuus vähäistä. Noudata varovaisuutta erityisesti Adrianmeren rannikon turistikohteissa ja Ljubljanan keskustassa.
Rikollisuus
Slovenian poliisilla on oikeus periä sakot ulkomaalaisilta paikan päällä käteismaksuna ja ottaa ulkomaalaisen matkustusasiakirjat ja auton rekisteriote haltuunsa, kunnes sakko on maksettu. Nykyisin sakot voi maksaa myös ulkomailta käsin.
Tärkeitä puhelinnumeroita:
- Yleinen hätänumero 112
- Poliisin hätänumero 113 (esim. liikenneonnettomuus, rikosasiat)
- Moottoriteiden liikennetiedotteet (myös englanniksi) 080 2244
- Muiden teiden liikennetiedotteet 01-530 5300 ja 031-64 64 64
- Tiepalvelu 1987
Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.
Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.
Liikenne
Liikenne on Slovenian merkittävin turvallisuusriski. Vaaratilanteita aiheuttavat suuri nopeus moottoritiellä ja liian suuri tilannenopeus sekä uhkarohkeat ohitukset kapeilla vuoristo- ja rannikkoteillä. Talvirengaspakko on voimassa 15.11.–15.3. Yleinen rattijuopumuksen promilleraja on 0,5. Promilleraja on kuitenkin 0
- ammattikuljettajille (bussi- ja kuorma-auto),
- alle 21-vuotiaille tai
- alle kahden vuoden ajokokemuksella.
Huomioi vilkas polkupyöräliikenne sekä kaupungeissa että maantiellä. Älä jätä pysäköityyn autoon näkyville matkapuhelinta, tietokonetta, käsilaukkua tai muita varkaita houkuttelevia arvoesineitä.
Rannikon tuntumassa autolla liikkuvan on syytä kesäkuukausina varautua ruuhkiin. Huoltoasemien verkosto on tiivis. Moottoriteiden käyttöä varten autoihin on hankittava digitaalinen moottoritiemaksutarra: https://evinjeta.dars.si/selfcare/en(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Ajankohtaista tietoa autoliikenteestä löytyy sivulta https://www.promet.si/en(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Luonnonolot
Slovenia on maanjäristysaluetta ja maanjäristyksen mahdollisuus on aina olemassa. Noudata paikallisten viranomaisten ohjeita maanjäristystilanteessa.
Rankkasateiden yhteydessä tulvat ja maanvyörymät ovat mahdollisia ja voivat aiheuttaa suuriakin tuhoja.
Terveys
Suurlähetystö suosittelee eurooppalaisen sairaanhoitokortin (EHIC) hankkimista. Kelan myöntämällä ilmaisella kortilla matkailija saa välttämätöntä hoitoa akuutissa sairaustapauksessa samoin maksuin ja menettelyin kuin kyseisen maan asukkaat.
Sairaanhoitokortti ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta, eikä sairaankuljetuksia ulkomailta kotimaahan.
Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista löytyy lisätietoa Kelan verkkosivuilta https://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Löydät ne seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas"(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maailman terveysjärjestö WHO(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Euroopan tartuntatautivirasto(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maan lait ja käytännöt
Liikuntarajoitteisten tarpeita ei ole otettu kaikkialla Sloveniassa huomioon. Kulkuväylillä voi olla portaita, kynnyksiä tai muita liikkumista vaikeuttavia esteitä.
Vesijohtovesi on juomakelpoista kaikkialla Sloveniassa.
Maahantulosäännökset
Tietoa maahantulosta Slovenian sisäministeriön sivuilta: https://www.policija.si/eng/areas-of-work/state-border-control/schengen-regime-in-slovenia/border-crossings(Linkki toiselle web-sivustolle.)
UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.
Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/
Yhteystiedot
Budapestin-suurlähetystö
1118 BUDAPEST
HUNGARY
https://www.facebook.com/FinnishEmbassyBudapest(Linkki toiselle web-sivustolle.)
https://twitter.com/finembbudapest(Linkki toiselle web-sivustolle.)
https://www.instagram.com/finlandinhungary/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
https://www.facebook.com/FinlandinSlovenia/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.